"התפתחות משמעותית בחקירה", כך הגדירה המשטרה בשבוע שעבר את הסיבה לזימונם של ראש העירייה, רמי גרינברג, מנכ"ל העירייה, יניב בניטה, איש עסקים מקומי שנעצר בגל הראשון וגורמים רבים נוספים למשרדי להב 433 בחשד לעבירות של שוחד, מרמה, הפרת אמונים, רישום כוזב בסמכי בתאגיד ועוד. איש אמנם לא נעצר מחדש, אבל חלק מהנחקרים שוחררו בתנאי מעצר בית, כולל גרינברג עצמו.
למרות הודעת המשטרה הדרמטית, רבים סירבו תחילה להתרגש מחידוש החקירות. הסיבה: מהרגע שהחקירה סביב התנהלות מטה גרינברג במהלך תקופת הבחירות האחרונות הפכה לגלויה, כולל מעצרים מתוקשרים, היא מעולם לא נפסקה. למעשה, חשודים רבים, כולל ראש העירייה עצמו, נחקרו בחודשים האחרונים מבלי שניתן לכך הד ציבורי נרחב.
עם זאת, מבירור הפרטים עולה כי אכן מדובר בפריצת דרך מבחינת המשטרה. "קודם כל החוקרים שואלים עכשיו שאלות הרבה יותר ממוקדות ונכונות מבחינתם על אירועים משמעותיים, ונדמה כי הם יודעים דברים חשובים שלא ידעו בעבר", אומר גורם המקורב לחקירה. "על פי מה שאני מבין, מדובר במידע רגיש ובעייתי שאותר לאחרונה, ואני לא מוציא מכלל אפשרות שיש למשטרה עד מדינה אחד לפחות".
"כיוונים חדשים"
חקירת המשטרה סביב גרינברג והחשודים הנוספים התפוצצה בחודש אוגוסט האחרון עם מעצרם של ראש העירייה, מנכ"ל העירייה ושני אנשי עסקים בבוקר שטילטל את העיר כולה. במשך למעלה מארבעה חודשים התנהלה פתח־תקוה תחת עננת החקירה, כשמצעד הנחקרים אשר הגיעו ללהב 433 רק הלך והתארך.
נדמה כי בשבועיים האחרונים עשתה המשטרה קפיצת מדרגה בפרשה הסבוכה, והדבר גם ניכר על הנחקרים. "מדובר במלחמת התשה של ממש בינם לבין המשטרה", אומר גורם המקורב לחקירה. "הגל הנוכחי של החקירה קשוח וקשה הרבה יותר. אתה רואה על הפנים של הנחקרים את התשישות והדאגה".
מה השתנה הפעם ממה שאתה יודע?
"שמצאו מידע חדש ומאוד בעייתי מתקופת הבחירות. אני לא יכול להרחיב מעבר, אבל כן יכול לומר שזה נתן למשטרה כיוונים חדשים, חיזק חשדות והעמיק אצלה את התחושה שהיא בדרך הנכונה. אותו מידע מעלה שאלות נוקבות סביב התנהלותם של מספר אנשים ובתי עסק שונים".
מה עוד השתנה?
"שיש נחקרים מסוימים ואנשים שונים שזומנו לתת עדות שמשתפים פעולה ומזרימים פרטים יותר מבעבר. חלק מאותם אנשים היו עד לאחרונה מקורבים לרמי גרינברג. זו מלחמה על החיים של חלקם, והם מתחילים לעשות חישובים אישיים מבחינת המחיר שכל הפרשה הזאת עלולה לגבות מהם. בנוסף, אתה רואה בשבועיים האחרונים נחקרים חדשים שזומנו לראשונה למשרדי להב 433. יש בעיר חרושת שמועות בקשר לזהותם, ואני מעריך שהם לא זומנו סתם. ברגע ששמם יפורסם אני בספק אם אנשים יופתעו".
אתה חושב שיוגשו כתבי אישום בקרוב?
"אני לא חושב שיש מישהו שיכול לתת תשובה מדויקת באשר ללוחות הזמנים כי כמות החומרים שהצטברה גדולה מאוד, אבל אין לי ספק שבסוף החקירה יוגשו כתבי אישום. אני משוכנע שחלק מהחשודים יודעים זאת היטב".
מערכת בסחרור
הפרשה הנוכחית הכניסה את המערכת העירונית לסחרור, בעיקר בגלל שאנחנו בשנת בחירות. עד עתה הכריזו חברות המועצה, אורנה דוידאי וענת זנזורי, על כוונתן להתמודד לראשות העירייה. במערכת הפוליטית משוכנעים כי יש מועמדים נוספים שמתחממים על הקווים, כמו ראש העירייה לשעבר, אורי אהד, שממתינים בציפייה לראות מה יהיו תוצאות החקירה.
"אני חושב שבלי קשר לכתב אישום, בין אם יוגש ובין אם לא, רמי גרינברג יתמודד במערכת הבחירות הקרובה", אומר גורם עירוני. "להערכתי סיכוייו לזכות גדולים משמעותית מכל מועמד פוטנציאלי אחר. לא סתם הכריזו עד עתה רק שתי מועמדות על התמודדותן. גרינברג נחשב לראש עירייה פופולרי, שזוכה להערכה רבה מצד לא מעט תושבים על פעילותו.
"אני מזכיר שבבת ים נבחר שלומי לחיאני לכהונה נוספת גם כשהוגש נגדו כתב אישום, והוא התפטר רק כשנגזר עליו מאסר בפועל".
מתבצר בשתיקתו
ומה באשר לאותו איש עסקים שהמשטרה רצתה שיהפוך לעד מדינה ואף נטען כי קיבל היתר לכך מרב חשוב? כרגע זה נראה חסר סיכוי, ובין המשטרה לבינו שורר כעס הדדי.
"כשהמשטרה עצרה אותו לפני כמה חודשים הגיעו לביתו הרבה מאוד בלשים וקצינים, אבל ההתנהלות הייתה שקטה יחסית", אומר גורם המקורב אליו. "בשבוע שעבר הגיעו לביתו מעט בלשים בשעת בוקר מוקדמת, שדפקו על החומה מחוץ לבית בקולי קולות ובלי גרם אחד של כבוד.
"אשתו הייתה באותה העת בבית עם הילד הקטן, ואילו הוא התפלל בבית כנסת לא רחוק משם. כשהם הגיעו אליו לבסוף, בזמן שהוא עם תפילין וטלית, הוא ביקש מהם להמתין לסיום התפילה. הוא שמע אותם מבקשים אישור לכך מהממונים עליהם בסגנון 'היעד נמצא איתנו ומבקש...', אבל סורבו. ממש גררו אותו משם. הוא הרגיש שמתייחסים אליו כמו למחבל או ראש משפחת פשע. האם אדם כזה הוא יעד משטרתי מבחינתם? תנו לו 10 דקות לסיים את התפילה, והוא יבוא אתכם לאן שתגידו".
היו לכך השלכות?
"מעבר לכעס שלו על התנהלות המשטרה, אשתו מאוד נבהלה ונלחצה מהתנהלות הבלשים מחוץ לבית. עד כמה שאני מבין הלחץ שהיא הייתה בו גבה ממנה מחיר בריאותי. אני כן יכול לומר שהשלכות האירוע מחוץ לבית באותו הבוקר גרמו שברון לב שקשה לתאר במילים".
מה עוד הכעיס אותו?
"להבנתי המשטרה רצתה לזמן את אמא שלו לחקירה. תבינו, מדובר באישה באמצע שנות השמונים לחייה שאינה נמצאת בקו הבריאות. אני יודע שאותו איש עסקים, אחיו ואחיותיו מעריצים את האמא ודואגים לבריאותה. מבחינתם היא האתרוג של המשפחה, שמוכרת כשורשית וערכית מאוד. בסוף המשטרה הסתפקה בשיחת טלפון אליה, וזה פשוט הרתיח אותו. מה היא קשורה לפרשה הזאת? למה להכאיב לה יותר ממה שכבר כואב לה לראות את בנה במצב הזה?
"יש במשפחה מי שדואג לענייניה הכספיים, וזה לא אותו איש העסקים. כל הניסיון לשרבב אותה לפרשה נראה כמו תרגיל אכזרי להפעלת לחץ עליו. אני יודע שיש שם בן משפחה נוסף עם יכולות לא מבוטלות שלא מתכוון לשתוק על זה".
קראו גם:
נקודה נוספת בקרב המוחות שמתנהל בין אותו איש עסקים למשטרה קשורה לחשדות נגדו בדבר שיבוש חקירה. "על כל החשודים שנחקרו בשבוע שעבר נאסר ליצור קשר האחד עם השני", מוסיף אותו גורם. "באחד הימים בשבוע שעבר כמה חשודים זומנו באותה השעה למשרדי להב 433 ולדעתי לא במקרה. הם פשוט עמדו יחדיו באותו מקום במשך מספר דקות מתוך ידיעה שיש מי שמקליט, מצלם ורק מחכה שהם ישוחחו ביניהם לעיניי כל ויפלו בפח. זה כמובן לא קרה".
המשטרה משוכנעת שהוא גורם מרכזי בכל הפרשה הזו. לא לגיטימי מצידה לנסות להגיע לאמת?
"המשטרה יכולה לזמן, לחקור ואפילו לעצור את מי שהיא מוצאת לנכון, הכל לגיטימי כי זו העבודה שלה. אבל אפשר לעשות את העבודה ולהגיע לאותן תוצאות גם בלי להתלכלך ולרדת נמוך. מבחינתו, להתנהלות המשטרה היו תוצאות הרסניות בכל הקשור לתא המשפחתי שלו באותו הבוקר שהוא נלקח לחקירה".
אתה רואה מצב שהוא יפסיק לשמור על זכות השתיקה?
"קשה לדעת כי זה לא הטיפוס, אבל אני לא נביא. אתם יודעים למי ניתנה הנבואה. מדובר באיש מאוד מחושב, שעבר הרבה בחייו. הציבו מולו את טובי החוקרים במטרה לשבור אותו, אבל אם הם באמת היו מכירים אותו הם היו יודעים שזו לא הדרך. המשטרה סבורה שיש לו הרבה מידע סביב הפרשה, אבל בינתיים הוא לא הוציא מילה בניגוד לאחרים".