מנאל בת ה-7 מהפזורה הבדואית, נולדה עם מום לב מורכב וגם סובלת מאנמיה מולדת ומטופלת בבית החולים סורוקה בבאר שבע ובמרכז שניידר לרפואת ילדים בפתח תקוה.
1 צפייה בגלריה
הילדה המאושפזת בשניידר
הילדה המאושפזת בשניידר
הילדה המאושפזת בשניידר
(צילום: דוברות שניידר)
לפני כשנה, היה ברור לצוותים הרפואיים כי מנאל הקטנה זקוקה לניתוח לב פתוח - החדרה של הומוגרפ לבבי - להצלת חייה. אך אז נתקל הצוות הרפואי בבעיה, הילדה, שסוג דמה B, RhD negative ובנוסף יש לה תת-סוג דם נדיר ביותר, חייבת מנות דם מתאימות לה והכרחיות למהלך ניתוח הלב ולאחריו, מנות דם אלו לא נמצאו בישראל.
ד"ר ג'ואן יעקובוביץ, מנהלת היחידה להמטולוגיה במרכז שניידר יחד עם ד"ר ורד יהלום, מנהלת שירותי הדם ואפרזיס בבית החולים בילינסון, החלו בבירורים לאיתור אנשים בעלי סוג דם דומה- B, RhD negative ותת-סוג דם Jr(a-), עם נוגדן כנגד אנטיגן נפוץ זה ונוגדן נוסף כנגד קבוצת דם משנית אחרת - שיסכימו לתרום דם למנאל הקטנה.
משלא נמצאו בארץ תורמים מתאימים, צוות המעבדה הארצית לאיפיון נוגדנים וסיווג קבוצות דם נדירות משירותי הדם של מגן דוד אדום, בראשות ד"ר ליאורה מונצ'ר וד״ר מרינה איזק, חיפש מנות דם מתאימות במאגר התורמים הנדירים הבינלאומי, על מנת לאתר בעולם מנות דם מתאימות או תורמים בעלי סוג דם זהה לסוג הדם הנדיר של מנאל ומתאים מבחינת הנוגדנים שפיתחה.
קראו גם:
שירותי הדם של מגן דוד אדום בישראל פנו לצלב האדום היפני, אשר איתר ושלח שתי מנות דם מתאימות, הן הוטסו במיוחד לישראל, ונשמרו במקפיאים מיוחדים בשירותי הדם של מד"א, עד מועד הניתוח. מועד הניתוח תוכנן כך שהמנות הנדירות יופשרו על ידי שירותי הדם של מד"א ויועברו לבנק הדם של בילינסון ומשם לחדר הניתוח של מרכז שניידר.
כהכנה לניתוח, משך מספר חודשים, קיבלה מנאל הקטנה זריקות שבועיות של אינטרפון בבית החולים סורוקה, בשל האנמיה המולדת הנדירה ממנה היא סובלת, וזאת על מנת להגיע לניתוח עם המוגלובין כמה שיותר גבוה. בחודש מרץ האחרון, נכנסה הילדה לניתוח לב פתוח, שביצע ד"ר גבי אמיר, מנהל היחידה לניתוחי לב בילוד במרכז שניידר, ובמהלכו קיבלה מנת דם נדירה אחת מיפן באמצעות התרומה. במהלך הניתוח בוצע שימוש בטכניקות מיוחדות לשימור דם, כמו התחברות למכונת לב ריאות לפני פתיחת בית החזה דרך המפשעה, ומיחזור הדם הנשאב מהחולה בזמן הניתוח, סינונו והחזרתו לחולה.
מנאל עברה את הניתוח בהצלחה, והועברה להמשך טיפול ביחידה לטיפול נמרץ לב, שם קיבלה ביום למחרת, את מנת הדם הנדירה השניה. כעבור מספר ימים שוחררה מנאל לביתה.
לדברי ד''ר ג'ואן יעקובוביץ, מנהלת היחידה להמטולוגיה במרכז שניידר: "אנחנו במרכז שניידר מאמינים כי אין גבול למאמץ על חייו של כל ילד. ידענו שהילדה חייבת לעבור את הניתוח וידענו שהיא חייבת לקבל מנת דם המתאימה לה בדיוק. המבצע הצריך התארגנות רב תחומית וכלל בנוסף אלינו גם את בית החולים בילינסון, בית החולים סורוקה, את שירותי הדם של מד"א ואת הצלב האדום היפני, שיתוף פעולה בינלאומי להצלת חייה של ילדה ישראלית בת 7. סיפורים כאלה מעידים על האנושיות והיצירתיות של כל אנשי הרפואה שהיו מעורבים כאן".
ד"ר ורד יהלום, מנהלת שירותי הדם ואפרזיס בבית החולים בילינסון, מוסיפה: "המקרה מדגיש את חשיבות תרומות הדם בכלל ובפרט כאשר מדובר בסוגי דם נדירים ביותר. למרות כל הקדמה הטכנולוגית, הניתוח התאפשר בזכות תורמי דם יפניים שבחרו להציל חיים של ילדה מארץ זרה, שכלל אינם מכירים".
לדברי פרופ׳ אילת שנער, סמנכ״לית שירותי הדם של מגן דוד אדום: "המקרה של מנאל הוא דוגמה טובה לחשיבות של הקשר המקצועי ושיתופי הפעולה בין המעבדה לסוגי דם נדירים במד"א למעבדות דומות בשירותי דם ברחבי העולם. הקשר הזה מאפשר לנו להביא מחו"ל מנות דם נדירות שלא נמצאו בארץ, לטיפול בחולים בישראל, ואף לספק מנות נדירות מהארץ לחולים ברחבי העולם וכל זאת מתורמים מתנדבים, במטרה להציל חיים״.