בשנים האחרונות אחד המחזות היותר בולטים לעין בפתח־תקוה הוא הדשא הסינטטי שמעטר מקומות רבים במרחב הציבורי, החל מגינות משחקים, דרך כיכרות ועד למדרכות ואיי־תנועה.
אלא שבחודשים האחרונים הדשא המלאכותי מתרחב גם לגינות הכלבים בעיר, מה שמעורר ביקורות בקרב לא מעט בעלי כלבים שטוענים כי הדבר מביא ליותר נזק מתועלת.
לטענתם, הדשא הסינטטי מהווה בין היתר מצע לגידול חיידקים, פשפשים ושאר מזיקים וכן מקור לצחנה וריחות לא נעימים בעיקר בחודשי הקיץ כתוצאה מעשיית הצרכים של ההולכים על ארבע במקום. חיזוק לדברים אלו מביא מאלף כלבים בעל ניסיון עשיר שטוען כי בעיקר מהסיבות האלו לא יתקין דשא סינטטי במקום עבודתו.
מנגד, יש לא מעט בעלי כלבים שמברכים על המהלך ורואים בו שינוי אסתטי נעים שמפחית גם את כמות הלכלוך איתו חוזרים חיות המחמד מהגינה.
הפיילוט הצליח?
למעשה, פארק הכלבים הראשון בו הותקן דשא סינטטי ברחבי העיר היה זה שביד לבנים כחלק מפיילוט. בחודש פברואר האחרון פרסם ראש העירייה, רמי גרינברג פוסט בו כתב: "אנחנו העיר הראשונה בארץ שמשדרגת גינות כלבים עם דשא סינטטי.
"הלכנו לראות בערים אחרות דשא חי וזה ממש לא החזיק מעמד. לעניין גינות עם חול טוענים תושבים שיש בוץ והכלבים חוזרים מלוכלכים, אז עשינו פיילוט ביד לבנים שהצליח ביותר - אין לכלוך ואין שלוליות...לאור הפיילוט המוצלח (הראשון בארץ) נמשיך לעשות זאת גם בגינות נוספות".
כבר באותו פוסט הביעו תושבים רבים חשש מצחנה כתוצאה משתן וצואה שיעשו הכלבים על כר הדשא, וכן מחום המשטח בחודשי הקיץ החמים ומשלוליות בחודשי החורף.
קראו עוד>>>
גרינברג הגיב לדברים וציין כי לאור הפיילוט ביד לבנים "מתברר שאין ריח רע מהדשא מהשתן, וגם בקיץ לא הייתה בעיה של טמפרטורה גבוהה מהדשא. כמו כן, לא נוצרו שלוליות בחורף, כפי שקורה בגינה עם חול. חשוב להדגיש ששמנו דשא סינטטי בגלל פניות מהתושבים".
האם הדברים שכנעו את בעלי הכלבים בעיר? תלוי את מי שואלים. "לפי מה שידוע לי, באמת היו תושבים שפנו להחליף את החול בגינת הכלבים, כנראה כתוצאה מהלכלוך שהכלבים היו חוזרים איתו ומהבוץ, אבל הבקשה הייתה להחליף לדשא רגיל", אומר בעל כלב תושב העיר. "דשא סינטטי הוא בעייתי מאוד".
מאיזו סיבה?
"בסופו של דבר מדובר בפלסטיק, וכשהוא עומד בשמש הוא רותח. כך שהגינה לא יכולה להיות בשימוש בשעות הצהריים אלא רק לקראת הערב כשאין שמש וטיפה מתקרר עד כמה שאפשר לקרוא לזה כך.
"בנוסף, יש תחושה שהעירייה בחרה את הפתרון הזה כי הוא הכי קל. הדשא הסינטטי דורש כמעט אפס תחזוקה לעומת חול שצריך להפוך, לסנן או להחליף.
"בחורף, הצרכים של הכלבים עוד נשטפים אבל בקיץ אין גשם וכל הכלבים עושים את צרכיהם על הדשא וזה הופך למסריח מאוד. בשנה שעברה, בחודשים יולי־אוגוסט, אי־אפשר היה להיות בגינה שביד לבנים כי היא הייתה מסריחה משתן וצואה של הכלבים".
ראש העירייה טען שהנושא נבדק ולא נמצאו ריחות או דשא חם במיוחד.
"אני מזמין אותו בחודשי הקיץ החמים לבוא ולשבת חצי שעה בגינה ונראה אם הוא ישרוד את זה. נכון לקיץ שעבר הסירחון היה בלתי נסבל ולא יכולנו לשבת שם. הנושא שאנשים דיברו עליו היה הסירחון שהזכיר משתנה ציבורית. הדשא הופך למצע של חיידקים ומחלות.
"אני חושב שצריך להפסיק להתקין דשא סינטטי בגינות כלבים ולהתחיל לשתול דשא רגיל, אבל אם אין ברירה אז צריך לדאוג לטפל בסינטטי לעיתים קרובות, במיוחד בחודשי הקיץ, ולעשות הצללה כי הן לא בשימוש לאורך היום".
תושבת אחרת מוסיפה: "ההתנהלות של גרינברג בעיר בכל הקשור לדשא סינטטי ועציצים מפלסטיק מתחילה להכעיס מאוד. אלו חומרים שרעילים לסביבה בניגוד לצמחיה הטבעית שיש לה ייעוד בעולם. מעבר לסירחון ולחום שמייצר הדשא הסינטטי, הכלבים צריכים את החול כדי לחפור בו וליהנות. כלב לא אמור לחפור על הספה בבית.
"גרינברג אומר שנערכה בדיקה אבל אני לא ראיתי תוצאות של בדיקה כזו. איך יכול להיות שאין ריחות? מספיק שכלב משתין על זה ומריחים. בכל גינה שתיכנס אליה ויש את הגומי הזה יהיו גם ריחות. לצערי הרב אין עם מי לדבר".
כיצד הדשא הסינטטי משפיע על התנהלותך?
"יש לי מספר כלבים ובשום פנים ואופן אני לא לוקחת אותם לגינת הכלבים. אני מטיילת איתם במשך שעה ברגל ואז הם מוציאים את כל העצבים שלהם בבית. אין לי איפה לתת להם לרוץ עכשיו".
תושב נוסף מציין: "אני לא יודע איזו בדיקה רמי עשה לגבי החום של הדשא. מעבר לכך, הלכלוך והריחות מהווים מטרד לא רק לנוכחים בגינה אלא לתושבים שגרים בסמוך אליה. לא מעט תושבים מתלוננים על כך".
"ממש נחמד"
מנגד, כאמור, לא מעט תושבים מברכים על המהלך של העירייה. "זה יותר נעים מאשר חול ונראה יותר טוב", אומרת תושבת שכונת אם המושבות. "הכלב חוזר יותר נקי ולא מתמלא בבוץ בימי החורף. אני מכירה את הטענות מנגד, אבל לדעתי זה לא חמור כל כך. הייתי גם ביד לבנים לאחרונה והיה ממש נחמד. לא הרגשנו ריח נורא או משהו חריג. גם דשא סינטטי אפשר לתחזק כמו במרפסת כשאני שוטפת אותו מדי פעם ולא מרגישה את הריחות.
"מבחינת החום, אני חושבת שבקיץ יש שעות שלא כדאי להוציא את הכלבים, בין אם בדשא ובין אם בחול. הרצפה חמה, המדרכה חמה אז גם הדשא חם".
תושבת אחרת מוסיפה: "החול מלכלך מאוד, ובחורף הוא הופך לבוץ ובלתי אפשרי להיכנס לגינה. מעבר לזה יש בכל מקום צואה של כלבים. יש כאלו שלא מרימים, ואז כל החול הופך לצואה וקשה יותר לזהות מאשר על דשא, אז איפה שאתה לא הולך אתה נתקל ב'מוקשים'. על פניו נשמע שיותר קשה לנקות את הצואה מהדשא, אבל אם היה חול אף אחד לא היה שם לב, וכלבים היו דורכים על זה. אם מנקים את החול אפשר גם לנקות את הדשא עם זרם חזק של מים".
אחת הטענות שנשמעו היא שהחול נועד כדי שכלבים יהנו בו וישחקו איתו.
"אני לא מאמנת כלבים, אבל הכלבה שלי מאוד פעילה בדשא. אמנם היא לא יכולה לחפור אבל גם אם הייתה עושה את זה, הייתי אומרת לה להפסיק כי זה מרגיש לי כמו הרגל מגונה".
פנינו למאלף כלבים בעיר עם נסיון רב בתחום ובטיפול בהולכים על ארבע שאומר כי "דשא סינטטי יכול להיות מצוין, רק אם יתקיימו מספר תנאים על מנת שישרת את המטרה.
"התנאי החשוב ביותר הוא שהגינה תהיה מוצלת במלואה. מעבר לכך, חובה לשמור על ניקיון ואסתטיקה. את הדשא חייבים גם להדביר כי כשכלבים עושים עליו את הצרכים עולה ממנו צחנה נוראית, והוא הופך לבית גידול מטורף לפרעושים וקרציות, לעומת החול שהינו מאוורר יותר".
כלומר, בשורה התחתונה, מה עדיף מבחינת הכלב?
"דשא רגיל, אבל התחזוקה שלו מאוד קשה. אם אין אפשרות, אני מעדיף חול בגלל התחזוקה והדברים שציינתי. במקום העבודה שלי לא עשיתי דשא סינטטי בדיוק מהסיבות האלו".
מדוברות העירייה נמסר בתגובה: "בשנים האחרונות, ובפרט בשנה החולפת, ההשקעה בפיתוח ושדרוג גינות הכלבים ברחבי העיר ניכרת לאין שיעור. הדבר בא לידי ביטוי בהקמת עשרות גינות כלבים חדישות ומרווחות בשכונות השונות לצד שדרוג ותחזוקה שוטפת בגינות הקיימות. בתוך כך, במסגרת שדרוג הגינות אנו פועלים גם להתקנת דשא סינטטי והתשבחות בנושא רבות מאוד.
"הדבר נעשה לאחר פיילוט מוצלח שנמשך שנה בגינת הכלבים בפארק יד לבנים, ובמסגרתו לא התקבלו תלונות אלא ההפך. יצויין כי השירות הווטרינרי עוקב אחר הנושא באופן יומי, שכן גם במתחם השרות הווטרינרי קיימת חצר לכלבים עם דשא סינטטי והצוות והכלבים מרוצים מאוד.
"עוד יצויין כי התחזוקה בגינות, לרבות פעולות הריסוס והניקיון, נעשות בשוטף, כשהאחריות על איסוף הגללים מוטלת בראש ובראשונה על בעלי הכלבים עצמם. רוב הגינות מוצלות על ידי עצים או על ידי הצללות ובאלה שקיים חוסר אנחנו מקדמים מענים מתאימים".
לעדכונים: חדשות פתח תקוה