"ההנחיה של רמי גרינברג לא תקפה ולא חוקית", כך אומר השבוע בנחרצות יו"ר הסתדרות המורים בפתח־תקוה, עופר ארביב, בעקבות הנחיית העירייה, לפיה עובדי ההוראה בעיר מחוייבים להתחסן או לחילופין לערוך בדיקות קורונה פעמיים בשבוע. במידה ולא, מאיימים בעירייה, הם לא יורשו להיכנס לבתי הספר וילמדו מרחוק.
קראו גם:
בעוד תושבים בערים שונות זוכים לתמריצים על מנת להתחסן, לרבות פיצות וטשולנט בבני ברק, כנאפה בתל אביב וג'חנון ברחובות, גם בעירייה החליטו לצ'פר עם קפה ומאפה, אבל מנגד הקשיחו עמדות כלפי צוותי ההוראה שלא התחסנו עד כה, וזאת לאור העובדה כי הם ותלמידים רבים נשלחים לבידוד מדי יום.
במכתב שנשלח למנהלי אגפי החינוך על ידי יריב סנדלון, מנהל אגף הביטחון והחירום וממונה הקורונה העירוני, נכתב: "המשך העלייה בתחלואת הקורונה, ובדגש על ילדים במסגרות החינוך, מעלה את הצורך להתחסנות של כלל האוכלוסיה מגיל 16. מכיוון שלעובדי ההוראה ממשק קבוע עם הרבה ילדים, שאינם ברי חיסון בשלב זה, חשוב לקיים מאמץ אל מול העובדים כדי להגיע להתחסנות של כולם.
"עובד שלמרות החשיבות של החיסון יחליט לא להתחסן מחויב לבצע בדיקת קורונה פעמיים בשבוע ולהציג אישור על תוצאות הבדיקה לחמ"ל הקורונה של העירייה". בנוסף לדברים אלו, ציין גרינברג בכלי תקשורת שונים כי "מי שלא ירצה לעבור בדיקות שלא ייכנס לבית הספר, שילמד מרחוק".
"לחץ מטורף"
המכתב שיצא, יחד עם דבריו של ראש העירייה, עברו כמו אש בשדה קוצים והבעירו את מערכת החינוך העירונית. למרות תומכים רבים בהחלטה, היו גם לא מעט שהתרעמו לנוכח הסנקציות שהטיל גרינברג וטענו כי אין הדבר חוקי, וביניהם יו"ר הסתדרות המורים בפתח־תקוה.
"הוצאתי כבר מכתב תגובה לסנדלון עם העתק לרמי גרינברג ולראש מינהל החינוך, רון כץ", אומר ארביב השבוע. "על פי חוק, אי־אפשר לחייב מורים להתחסן, אי־אפשר להכריח מורים להיבדק ואי־אפשר לשאול אם התחסנו או לא, אבל הם מפעילים לחץ. למרות זאת, כתבתי כי בשם הערבות ההדדית אני מבקש מכולם ללכת ולהתחסן ולהבין את האחריות שאנחנו עובדים מול ציבור. אם בעירייה רוצים, הם צריכים החלטת ממשלה ולא להפיל את הדברים הללו על כתפיהם של המנהלים שיתפקדו כמו שוטרים וישאלו כל מורה מה קורה איתו.
"מכיוון שהמעסיק של המורים זה משרד החינוך, הוא היחיד שיכול לומר למורה לא להיכנס. ואם הוא אומר לו כך, הוא צריך לשלם את שכרו. ראש עירייה לא יכול לומר למורה 'אל תיכנס' מבלי לתת מענה לגבי תשלום שכרו באותו יום".
מה בנוגע לדעה שאומרת שחייבים לעשות הכל כדי להוריד את התחלואה?
"בני ביתי התחסנו כולם, אבל אי־אפשר לחייב אנשים. יש אנשים שלא עושים זאת מסיבות רפואיות. אפשר להבין אותם, ואני מקווה שיתירו להם ללמד מרחוק. כרגע אסור לפטר ולשלוח הביתה או לחל"ת. זו הסיבה שהוא העביר את הלחץ למנהלים".
מה קורה בשטח ממה שאתה שומע?
"המנהלים מפעילים לחץ מטורף על מורים, ולגרינברג אין מענה לאותם מורים שלא מסכימים. המנהלים לא יכולים לשאול מורה 'למה לא התחסנת'. תיאורטית התשובה יכולה להיות 'לא התחשק לי', ולא יהיה לו מה לעשות עם התשובה הזו".
קיבלת מענה למכתב ששלחת?
"אני לא מחפש תשובה. גרינברג לא יכול לומר למורה לא להיכנס. אני חייב לציין שמספר הלא מחוסנים בקרב צוותי ההוראה בעיר הוא לא בשמיים".
עובדת הוראה במערכת החינוך העירונית, שמסרבת להתחסן, מחזקת את דבריו: "ההחלטה של העירייה לא נכונה אך בראש ובראשונה לא חוקית. על פי החוק, אנחנו לא חייבות לבצע בדיקה או שום הליך רפואי או לשתף במידע רפואי שקשור אלינו. ברור שזה פסול וזו הייתה דעתי עוד לפני שיצאו החוזרים השונים של העירייה. אני רק מקווה שלא יחכו לי בסיבוב".
עד כמה את חוששת מפגיעה במשרתך?
"יש חשש. בלילה שאחרי ההודעה לא ישנתי מרוב דאגה שאולי יחכו לי בכניסה לבית הספר. אני יכולה לומר שיש איתי עובדת שלא רצתה להתחסן ורק אחרי שהפעילו עליה לחץ היא הסכימה בלב כבד".
את יכולה להבין את אלו שקוראים להתחסן כדי למנוע את התפשטות הנגיף? לפי הנתונים החיסון מוכח כיעיל.
"לצערי אני לא מבינה, בטח כשחלק מההורים לא מחוסנים וגם הילדים עצמם לא מחוסנים. באותה מידה שאני יכולה לחלות או להידבק ממישהו, זה יכול להגיע גם מהם. לכן אני לא רואה הצדקה לחייב אותנו".
מדוע למעשה את לא מתחסנת?
"אני נגד החיסונים ומפחדת מההשלכות שלהם. באופן עקרוני גם חיסונים לשפעת אני לא לוקחת. אני אנטי תרופות, כך גידלתי את ילדיי וכך אני מתנהלת. אני בכיתה מתחילת השנה ולא קרה כלום, אז למה שעכשיו יקרה, רק כי משגעים אותנו בתקשורת? אני לא לוקחת חלק בניסוי הזה".
"למצוא פתרונות"
למרות הטענות כי העירייה פועלת באופן לא ראוי, עובדי הוראה רבים בעיר תומכים בכל צעד שהוא שיפחית את רמת התחלואה ויאפשר חזרה מלאה לשגרה, דוגמת החלטתו של גרינברג.
"אני גרופי של החיסון", אומר מורה בבית ספר בעיר. "ראיתי שכעסו על גרינברג בעקבות ההנחיה וקטונתי להחליט אם היא טובה או לא. אבל אם אתה שואל אותי, כל מה שיכול לגרום למורים להתחסן או להיבדק אני בעד. כל הדיבורים על צנעת הפרט פחות רלבנטיים כרגע. כל עוד יש מגפה עולמית, לכו להתחסן. יחד עם זאת, אני לא חושב שעניין החיסונים בשליטתו של גרינברג".
איך ההנחיה תשפיע על עובדי ההוראה שמסרבים להתחסן?
"לדעתי זה לא יגרום להם לא להתחסן. אני חושב שהמנהלים צריכים לדחוף את העניין ולגרום לכל הצוות להתחסן. גם אשתי לא רצתה להתחסן, אבל בסוף הסכימה בגלל תמריצים שונים. צריך למצוא את הפתרונות המתאימים כדי לגרום לאנשים להתחסן".
אתה חושב שזה יביא לשינוי משמעותי מבחינת התחלואה במערכת החינוך העירונית?
"אני חושב שאנחנו צריכים לעשות את שלנו קודם כל. זה בוודאי עוזר, קודם כל שמורה לא ידביק תלמידים, מה שכבר קרה אצלנו בבית הספר. בעיניי צריך לחייב גם את התלמידים בגילאי 16-17 להתחסן. המדינה נותנת למורים את האופציה להתחסן ללא תשלום, מה שלא קיים במדינות אחרות, אז ודאי שאתה צריך לדרוש מהם להיות אחראים".
מורה אחרת מוסיפה: "אני לא בעד לכפות על אחרים, אבל חושבת שההחלטה של ראש העירייה היא נכונה. בסופו של דבר מדובר כאן בסכנת נפשות. למרות שהחלמתי, הלכתי להתחסן ולא ויתרתי על ההזדמנות כדי לא לסכן אחרים ואת עצמי. מי שלא רוצה, שילמד מרחוק עד שידעו מה קורה".
את חושבת שההנחיה תגרום לאפקט שהעירייה מצפה לו?
"כן, את עובדי ההוראה הוא לא יכול לחייב כי הם לא תחתיו, אלא תחת משרד החינוך, אבל ההחלטה גרמה לעובדים השונים לרוץ ולהתחסן. סייעות שלא מיהרו ולא רצו, פתאום בשלושת הימים האחרונים הלכו להתחסן. יש עדיין כאלו שמסרבים, אבל לדעתי זה עניין של זמן עד שיתחסנו גם הם. מספיק מורה אחד שלא מתחסן שיכול להדביק את ילדיו, ואז אותם ילדים שלומדים במוסדות חינוך אחרים מדביקים את החברים שלהם. ככה נוצר מעין גלגל שחייבים לעצור".
מהעירייה נמסר בתגובה: "העירייה והעומד בראשה פועלים למען בריאות תושבי העיר ועובדי ההוראה בדרכים שונות ורבות. העירייה בשיתוף קופות החולים ומד"א מאפשרות היצע רחב של מתחמי חיסונים ומתחמי בדיקות לכל דורש, בהתאם לקריטריונים המוגדרים. כמו כן, העירייה מקדמת מתן חיסונים או בדיקות גם לצוותי ההוראה, כשבמקביל מקדמת בדיקות עבור התלמידים. לאור זאת ולנוכח המסוכנות הכרוכה בהדבקות, לא נוכל לאפשר התנהלות מופקרת וסיכון חיי האחרים. על כן, העירייה תפעל בכל הכלים העומדים לרשותה כדי שאלו המסרבים להתחסן או לבצע בדיקות לא יבואו במגע עם התלמידים".