עולם הולך ונעלם: חנות הספרים המיתולוגית "ספרי דינה" שברחוב שטמפפר, שרבים מתושבי פתח תקוה רכשו בה בשלב כזה או אחר ספרי לימוד משומשים, נסגרת אחרי 50 שנות פעילות. "לא מאמינה שמפעל החיים הולך להיסגר", אומרת בכאב אפרת פלד, ביתם של אלי ז"ל ודינה שהקימו את החנות, שמזמינה את התושבים למכירת חיסול.
החנות שהוקמה בשנת 1973, הפכה מהר מאוד לשם דבר ולפופולארית בקרב התושבים, שכן הייתה הראשונה בעיר למכור ספרי לימוד משומשים, בנוסף למכשירי כתיבה וציוד משרדי. "זה היה סטארט אפ בזמנו, סוג של מיזם חברתי באיזשהו מקום", אומרת אפרת. "אנשים הביאו ערימה של ספרי לימוד לכיתה ו', לקחו ספרים לכיתה ז', ובמונחים של היום זה היה לשלם 50 שקלים דמי החלפה.
"לאורך כל השנים העניין החברתי שיחק תפקיד גדול אצל ההורים שלי ואבי היה איש חסד גדול. הרבה אנשים, שהיו ילדים בזמנו, חייבים לו את ההשכלה שלהם. הוא דאג להם לספרי לימוד, לציוד, ולמה שהיו צריכים. אבא שלי היה איש חינוך בדמו, ועסק בתחום במשך שנים רבות. אבא שלו ז"ל לא ויתר על השכלה ולימודים וזה מה שהנחה את ההורים שלי כל החיים. בזמן העלייה הגדולה מברית המועצות, לא היה להם מה לאכול, אבל על ספרים הם לא ויתרו וזה ריגש מאוד את אבא שלי".
אפרת מוסיפה: "החזקנו את החנות באהבה גדולה לאורך כל השנים, למרות הקושי. הצלחנו להצעיד את החנות שהייתה חנות קטנה ומטריפה. אני הבכורה מבין שמונה ילדים וכל אחד ואחת עבדו כאן בשלב כזה או אחר. הגיעו לחנות, לא רק תושבים מפתח תקוה אלא מכל האזור, מערים אחרות ומהשומרון. היו גם אנשים מאילת שכשהיו מגיעים לבקר משפחה בעיר, היו נכנסים אלינו באופן קבוע".
אם כך, מדוע החלטת לסגור?
"עבדתי עם אבא המון שנים, ונהנינו מכל רגע. כשהוא נפטר לפני קצת למעלה משנה היה לי יותר קשה. קשה עם הזיכרונות, עם החוסר שלו, עם הניהול, כי הוא היה אחראי על הפן הכלכלי ואני יותר על הלוגיסטי והקשר מול הלקוחות.
"מעבר לכך, מה שקרה בחנות בשנה האחרונה זה משהו שקורה בכל חנויות הספרים. יש לנו הרגשה שאנחנו כבר לא רצויים. לדוגמא, ספר שעולה 100 שקל לצרכן, לי עולה 96 לפני עלויות נוספות שלנו. כך שנוצר מצב שהפסדנו על מכירת הספרים. הבנתי שאני הולכת לקראת הפסדים ולא שווה לי להחזיק את העסק. אם אבא שלי היה חי הוא היה אומר שעם נוסטלגיה לא קונים במכולת. בסופו של דבר צריך להסתכל על השורה התחתונה ולבדוק אם העסק רווחי או לא. גם מצוקת החניה, והעובדה שהמון אנשים קונים אונליין או משאילים ספרים מבית הספר שיחקו תפקיד.
"ידעתי שבשנת האבל אשאר בחנות ואמרתי שאחריה אבחן מה לעשות. כשראיתי שמגיע הקיץ ואני בלי היכולת והאנרגיות שלי, וכאפרת לא אוכל לתת את אותו שירות שנתתי במשך שנים אז הבנתי שאני צריכה לסגור. הרגשתי שאני לא יכולה יותר. מהרגע שפרסמנו שאנחנו סוגרים אני במערבולת וטלטלה רגשית גדולה".
מה הייתה החנות עבורך ועבור המשפחה?
"זה מפעל חיים, מקום בו למדנו להבין מה טפל ומה עיקר ולהעריך את מה שיש. החנות מסמלת עבורנו מוסר עבודה, גיבוש משפחתי, נוסטלגיה, זכרונות ילדות, בגרות, חיבור לספרים, אהבת אדם. לא ציפיתי שיהיה כל כך קשה לסגור".
מעבר לקושי וההתמודדות עם החנות בו העבירה חלק משמעותי מחייה, אפרת כואבת את מצבם של כלל חנויות הספרים. "זה כמו שתמצא פחות ופחות סנדלרים וחייטים", היא אומרת. "ההורים המעודכנים מסתדרים, כי הם מזמינים באינטרנט או בדרכים אחרות, אז אולי הם לא ירגישו הבדל, אבל ליבי יוצא לאנשים שהילדים שלהם בחינוך מיוחד, והם מקבלים רק באוקטובר את רשימת הספרים, או אנשים שלא יודעים להזמין באינטרנט. אנשים שהמקום הזה היה עבורם הרבה יותר מחנות.
"כואב הלב לראות מה קורה בענף הזה. הדפדוף והאפשרות להריח את הספר הולכים ונעלמים. יש תחליף לדפדוף? אני לא יכולה בלי זה, אין אצלי שבת בלי עיתונים. המחשבה שילדים מגיל כזה עוברים לדיגיטל, למה אתם רוצים להוביל אותם? שאף אחד לא יגיד לי שזו הקדמה כי לפתוח קובץ שאפשר למצוא בספר זו לא קדמה, לתכנת אולי כן. אם תסתובב ברחבי העיר תראה ערימות של ספרים זרוקים ואף אחד לא רוצה לקחת, ומה אני רוצה? שיקחו, שיעיינו. זה עצוב".
אילו תגובות קיבלת מאז הודעת על הסגירה?
"קיבלתי המון תגובות בסגנון של 'זה נוף הילדות שלנו', 'פתח תקוה לא תראה אותו דבר אחרי שתסגרו', 'הפסד גדול לעיר', 'תמיד היה כיף לקנות'. מישהי כתבה לי 'זה כל כך עצוב. ספרי דינה זה מוסד, זו לא עוד סתם חנות. שנים של חוויות, חיים שלמים, דורות שגדלו על הספרים שלכם'.
"זה היה מפעל חיים גדול, שנגע בהרבה אנשים. קונים פה דור שלישי, וזו לא קלישאה. אנשים שקנו כאן כילדים קונים פה ספרים לנכדים שלהם. זה מטלטל מאוד, מדובר בפרידה ממפעל ומאנשים יקרים".
קראו גם:
מה את מתכוונת לעשות עכשיו?
"טיפה לנוח, ואחרי זה לחפש עבודה. אני לא רוצה למכור שום דבר, אולי לעסוק במיזם חברתי כלשהו בשילוב של נתינה ,עשייה, הכלה והקשבה, לא משהו שישאב אותי".
בימים אלו עורכת אפרת מכירת חיסול בחנות שתימשך עד ה-30/7, וניתן יהיה למצוא בה ספרי לימוד חדשים וישנים, ביניהם ספרים של פעם שלא ניתן כבר להשיג לצורך העשרה, ובנוסף מכשירי כתיבה וחוברות חופש.
שעות המכירה:
ימים א'-ה' בין השעות 10:00-18:00 ויום ו' בין 10:00-13:00.