נופלת בין הכסאות: אמה יעל מנגוליוס, ילדה על הרצף האוטיסטי בת 3.5, שוהה בביתה מאז תחילת שנת הלימודים בעקבות מחלוקת בין הוריה לעיריית פתח תקוה, שלא איתרה מקום עבורה בגן תקשורתי בעיר.
"אמה משוועת להיות במסגרת עם ילדים וגם אני קורסת", אומרת בכאב אימה אורית.
לדבריה של אורית, ב-18 באוגוסט אשתקד אובחנה אמה על הרצף האוטיסטי בתפקוד נמוך (4). מאחר שנאמר לאורית בעיריית פתח תקוה כי לא קיים עבור ביתה מקום בגן תקשורתי, היא הגיעה לפשרה עם הרשות, לפיה אמה תכנס לגן רגיל ותקבל סייעת צמודה.
"העדפתי את זה מאשר כלום", אומרת אורית. "חיכיתי וראיתי ששום דבר לא זז ולכן הגשתי עתירה לבית המשפט".
בעקבות הגשת העתירה, פסק שופט בית המשפט המחוזי מרכז כי אמה יעל תשולב בגן רגיל ותקבל סיוע בהיקף של 7.8 נקודות, כשבמקביל ייעשה מאמץ למצוא מסגרת מתאימה יותר עבורה (גן תקשורתי או עיכוב שפתי).
אלא שאורית טוענת כי גם לאחר מספר שבועות שנמצאה סייעת היא סירבה לטפל בביתה מאחר שאינה גמולה, ולכן אמה יעל נשארת בבית.
"אני מרגישה לא כמו תושבת סוג ב', אלא סוג ת' מבחינת העירייה", אומרת אורית. "כל זה כשהם יודעים שהמשפחה שלנו במצב מורכב, כשגם אני וגם בעלי סובלים מבעיות רפואיות ובכל זאת מגדלים שלוש בנות, בהן תינוקת. התחננתי גם לראש העירייה שמודע לכל העניין, אבל אין להם רחמים".
איך את מתמודדת עם כל הסיטואציה?
"אני כל יום קורסת וקמה מחדש. אין לי יום, אין לי לילה, אין לי משפחה שגרה לידי, ואין לי שום תמיכה. אני צועקת 'הצילו', ולא מבינה לאן רוצים להוביל אותי.
"זה מצב כמעט בלתי אפשרי. חוץ מזה שהילדה נולדה לתוך הקורונה וממילא נפגעה מכך כמו כל הילדים בגילה, היא לא במסגרת מאז. אין לעירייה טיפת התחשבות, לא בתפקוד הנמוך שלה, ולא במצב המשפחתי המורכב. לא נתקלתי בכזה יחס לילדים כמו בעיריית פתח תקוה".
קראו גם:
איך המצב משפיע על אמה?
"הוא משפיע מאוד. היא כל הזמן עושה דברים - צובעת דלתות, צובעת חלונות, נוגעת בדברים של אחותה. אני צריכה להשגיח יותר עליה מאשר על התינוקת. כשאנחנו לוקחים את אחותה לבית הספר, היא בוכה שהיא לא רוצה ללכת משם. היא פשוט משוועת להגיע למסגרת עם ילדים. כל יום שהיא יושבת בבית היא לא מתקדמת וזו ילדה שלמרות הקשיים יש לה פוטנציאל אדיר".
מעיריית פתח תקוה נמסר בתגובה: "בהחלטת בית משפט הילדה אמה יעל מנגוליוס שובצה בגן חינוך רגיל עם סייעת צמודה וכך אכן יהיה. טענותיה של האמא לגבי הסייעת שסירבה להיות צמודה לביתה מאחר ואינה גמולה אינן רלוונטיות והנושא נפתר. הגננת שוחחה עם האם כבר בסוף ינואר והסבירה לה כי הנושא אינו מהווה חסם או מגבלה והילדה מוזמנת להגיע לגן כאשר לאורך היום תהיה לה סייעת צמודה כנדרש".