בשנים האחרונות הפכה בריכת עמישב לאחד מסלעי המחלוקת שבין דתיים לחילונים בפתח־תקוה בכלל ובשכונות הצמודות הדר גנים ועמישב בפרט. הציבור החרדי מצד אחד והחילוני מהצד השני התקשו להגיע להבנות מבחינת אופן הפעלת המקום בשבת וכן מבחינת השמירה על הצניעות במתחם הסמוך לבתי מגורים.
גורמים לא רשמיים טוענים אף כי אותן מחלוקות הובילו לעיכוב בפתיחת הקאנטרי לאחר שיפוץ שעבר עוד בימי כהונתו של איציק ברוורמן כראש העירייה.
אלא שבימים אלו הולכות ונשלמות עבודות נוספות במתחם שנועדו לא רק כדי לשפר את החוויה עבור המגיעים אליו, אלא גם כדי להביא פתרון אמיתי שירצה את כלל הצדדים, כשבשורה התחתונה כל אחד יוכל ליהנות מהקאנטרי בהתאם להשקפת עולמו.
מלחמת מים
למי שפספס להלן תקציר האירועים: בריכת עמישב, או בשמה הרשמי היום "קאנטרי פתח־תקוה עמישב-הדר גנים" שוכנת מזה עשרות שנים ברחוב קהילת שיקגו בסמוך למתנ"ס עמישב. לאורך השנים ועם הבנייה המסיבית בשכונת הדר גנים הבינו בעירייה כי עליהם לשדרג את המתחם, שכלל בריכה אחת חיצונית ומזנון.
ב־15 ביולי 2015 הצהיר ראש העירייה דאז, איציק ברוורמן, כי אושרה תכנית ותקציב ייחודי להקמת בריכת קאנטרי חדשה, מקורה, מתקדמת ובעלת מתקנים רבים, לרבות שני חדרי כושר. עם זאת, לאחר גיבוש התכנית התברר כי אין מספיק תקציב לכך והקמת חדרי הכושר ירדו מהפרק, כשגם הבריכה החיצונית עברה שיפוץ חלקי בלבד.
בקיץ 2017 יצאו העבודות לדרך והסתיימו כשנה לאחר מכן, אבל הבריכה המשודרגת נפתחה רק בחודש מאי 2019, כך שבמשך כשנה היא עמדה כפיל לבן ורק חיכתה למתרחצים. אז מה הייתה הסיבה לעיכוב בפתיחה? לדברי פעילים בשכונה בזמנו,
קראו גם>>>
ברוורמן היה אמור לאשר את פתיחת הבריכה בשבת, אבל החשש מעימותים ואולי הרצון להרוויח קולות נוספים באזור גרמו לדחיית הפתיחה. בהנהלת המתנ"ס שהפעילה את הבריכה דחו את הטענות בשעתו ומסרו כי מדובר בשיקולים כלכליים בלבד.
יש לציין כי מאז ומתמיד הבריכה החיצונית הייתה פתוחה בשבתות, והחשש של הציבור החרדי, בעיקר, שיחד עם הציבור הדתי לאומי החלו לאכלס את שכונת הדר גנים, היה מפני חילול שבת המוני בשכונה בדמות כלי רכב רבים ורעש מהבריכה. גם נושא המזנון היווה בעיה שכן במידה והיה עובד בשבת לא היה מקבל תעודת כשרות.
בכל אותה עת הלכו וגברו טענות המגזרים החילוני והחרדי האחד כלפי השני, כשהחרדים אף פתחו בחרם צרכנים כשהבינו שיש רצון שגם הבריכה המקורה תיפתח בשבת. החילונים מצידם טענו כי הם אלו שהקימו את המקום ומן הראוי שמה שהיה הוא שיהיה.
בסופו של דבר, כאמור, נפתחה הבריכה במאי 2019 לאחר שהושגה פשרה לפיה הבריכה החיצונית תפתח בשבתות ואילו המקורה תישאר סגורה, כשגם המזנון נותר סגור בסופי השבוע.
למרות המתווה שהושג, עדיין נותרו מחלוקות בין הציבור החרדי בשכונה לבין הנהלת הבריכה, בעיקר על רקע שמירת הצניעות במקום. במרץ 2020 עם פרוץ משבר הקורונה חדלה הבריכה מפעילות ובעירייה ניצלו את ההזדמנות כדי לצאת למקצה שיפורים נוסף.
פתרון ההפרדה
אז מה בתפריט? בימים אלו הולכות ונשלמות העבודות במתחם שיחולק לשני אזורים: הבריכה החיצונית והבריכה המקורה, כשביניהם תפריד גדר אטומה שתמנע מהמתרחצים לראות מה קורה מן העבר השני מטעמי צניעות.
כל מתחם יכלול בריכת שחיה, בריכת פעוטות, מדשאות, סאונה, עמדת הצלה, חדר עזרה ראשונה, שמונה תאי שירותים ושישה תאי מלתחות גם לגברים וגם לנשים. גם חדר הקבלה נחצה לשניים ותהיה כניסה נפרדת לחלוטין לכל אחד מהמתחמים.
בכל אחד מהמתחמים יתאפשרו במהלך הקיץ זמני רחצה לשחיה מעורבת ולשחיה נפרדת, הן לנשים והן לגברים, ואילו בעונת החורף תתאפשר הרחצה בבריכה המקורה בלבד. בכל מקרה, הבריכה המקורה תישאר סגורה בשבתות, כמו המזנון, כשבסופי שבוע יפעלו מכונות אוטומטיות לטובת המתרחצים.
ואם במזנון עסקינן, כיוון שהינו משותף לשתי הבריכות, בשעות של שחיה נפרדת באחד מהמתחמים, התריס ייסגר חלקית מפאת הצניעות.
בנוסף, הוחלפה הצילייה שמעל הבריכה החיצונית שהייתה ישנה ועל הדרך נפתרה בעיית הצניעות בכך שהתושבים בבניינים שמסביב לבריכה לא יוכלו לראות את הנעשה בה. כמו כן, הוצבה מעין מחיצה שתסתיר את הנעשה בבריכה המקורה.
"רצון לכבד"
עד כמה גדול היה המאמץ למצוא פתרון ראוי לכלל המגזרים מעיד גורם המעורה בפרטים. "אין בריכות שנותנות מענה כזה לשני קהלי יעד שונים בעת ובעונה אחת", הוא מסביר. "לאפשר זמני רחצה ביום גם לגברים, גם לנשים וגם לשחייה מעורבת ולא רק בשעות קצה כמו שעתיים בבוקר או שעתיים בערב - זה לא מובן מאליו.
"זו הבריכה היחידה באזור שעובדת כל כך הרבה שעות - 16 שעות על שתי בריכות. כלומר, מאפשרים 32 שעות ביום מענה לקהל, משש בבוקר ועד עשר בלילה. גם הבריכות הכי חזקות בתל אביב לא נותנות מענה גדול כל כך".
אלו אתגרים עמדו בפני כל האחראים על העבודות בחודשים האחרונים?
"קודם כל מדובר בקאנטרי עירוני בתוך סביבת מגורים ויש לזה הרבה השלכות. מצד אחד הקאנטרי מעניק שירות לקהילה וזה הכי נוח לרדת מהבניין ולהיכנס לבריכה, אבל מצד שני קיים צורך תמידי להתחשב בתושבים מבחינת מוזיקה, רעש ופעילויות שונות גם בלי קשר לדת. באמת יש שם רצון לכבד את הדרך שכל אחד בוחר בה על פי אמונתו".
הקאנטרי היה אמור להיפתח ב־18 במאי. יש צפי לתאריך חדש?
"הקאנטרי ייפתח בקרוב, עוד טיפה סבלנות והכל יהיה בסדר".
אז האם אפשר לשים את המחלוקות בצד? תלוי את מי שואלים. "לדעתי העירייה עשתה את כל מה שהיא יכולה כדי להשכין שלום", אומר יו"ר ועד שכונת עמישב לשעבר, אשר שטרית. "עשו הכל כמו שצריך כדי לתת מענה גם לדתיים וגם לחילונים".
מהעבר השני, אומר גורם מרכזי בציבור החרדי בשכונה כי "המצב רחוק מלהשביע את הרבנים שלנו. חלק מהליקויים תוקנו, אבל מבחינת הצניעות עדיין יש בעיות כמו דרכי גישה. אנחנו מנסים לפתור אותן בדרכי נועם ובהדברות".
לעדכונים: חדשות פתח תקוה