פברואר 1984 זכור היטב לתושבי פתח־תקוה. לאחר שנים בהן קולנוע היכל סגר את שעריו בימי שבת, החליט ראש העירייה דאז, דב תבורי ז"ל, לפתוח אותו בערב יום המנוחה ועורר את אחד ממאבקי השבת הזכורים ביותר במדינה. 37 שנה עברו, רובן על מי מנוחות בכל הקשור למאבקים על רקע דתי, והעיר עשתה כברת דרך ארוכה.
קראו גם:
אלא שפתח־תקוה עדיין אינה תל אביב־יפו, ובשנים האחרונות צפים ועולים בה מאבקים על רקע פתיחת מרכולים בשבת וממכר מזון לא כשר. המאבק הבא שמסתמן הוא סביב פתיחת סניף "טיב טעם" בקרוב במרכז העיר, וסנונית ראשונה לכך נרשמה השבוע, אחרי שבפשקוויל שהופץ נכתב: "פתח־תקוה ברוורס. הסטטוס־קוו מתפרק".
"נבלות וטרפות"
גם בקדנציה הנוכחית הנושא צף ועולה מדי פעם. לפני כשנה וחצי נפתח סניף של רשת "קשת טעמים" באזור התעשייה סגולה למגינת ליבם של תושבים רבים הנמנים על האוכלוסיה הדתית והחרדית בעיר, שהגיעו להפגין מול המרכול.
התנגדותם נבעה מפעילות הסניף בשבת ומהמזון הלא כשר הנמכר בו. המחאה הגיעה לחילופי דברים ברשת החברתית בין יו"ר סיעת יש עתיד, יאיר לפיד, לממלא מקום ראש העירייה דאז וח"כ בהווה מטעם סיעת ש"ס, אוריאל בוסו. המחאה לא צלחה והסניף פועל בהצלחה רבה. במקביל, צצו חילוקי דעות, אמנם בהיקפים קטנים יותר, על פתיחת בריכת עמישב בשבתות וכן על הפעלת מערך מוניות שירות בסופי שבוע.
בימים אלו, בעקבות כוונה לפתוח סניף של רשת טיב טעם ברחוב רוטשילד, כולל בשבתות וחגים, מסתמן מאבק נוסף שמימדיו לא ברורים. כזכור, סניף של הרשת כבר פעל בצומת סגולה והיה היחיד שלא נפתח בשבת בשל חוק עזר עירוני. הוא פעל שנים בודדות עד שנסגר.
בעקבות הגעת הרשת לעיר פעם נוספת, הפעם לאזור בו מתגוררים לא מעט תושבים מהמגזר החרדי, החלו כמה מהם לפעול בנושא. בשבוע שעבר דיווחנו על מכתב שהועבר ברשתות החברתיות המופנה לראש העירייה, רמי גרינברג, בו הביעו תושבים חרדים את הסתייגותם מפתיחת הסניף, שלדבריהם "מוכר מאכלים, שרוב הציבור, כולל אלו שאינם שומרים תורה ומצוות לא מכניס לפיו, ואף נגעל מהם באופן טבעי".
השבוע, גורמים במגזר החרדי העלו הילוך ותלו מודעות ברחבי העיר המכריזות על פגיעה בסטטוס־קוו: "מרכזי ענק לחילול שבת ומכירת נבלות וטרפות במרכז העיר פתח תקוה ובצמוד לשכונות דתיות!", כשהכוונה היא לסניפי קשת טעמים, טיב טעם ועסקים נוספים במרכז העיר שפתוחים בשבת ומוכרים מזון לא כשר. מהטקסט במודעות עולה גם ביקורת כלפי הנהגת העיר שמאפשרת את פתיחת אותם עסקים בקדנציה הנוכחית.
"פגיעה ברגשות"
"מדובר בפריצה חמורה של הסטטוס־קוו תחת משמרתו של גרינברג", אומר תושב מוכר במגזר החרדי. "לא סתם קמו ומחו על קשת טעמים. זו הייתה כניסה לתחומי העיר של חנות ענקית שפתוחה בשבת ומוכרת נבלות וטרפות. היה ברור שהיעד הבא יהיה מרכז העיר, וכך קורה בשטח.
"מדובר במהלך חמור ואסור שהדבר יעבור בשתיקה. יש הבדל ענק בין חנות באזור תעשיה לחנות במרכז העיר, ויש הבדל ענק בין חנות קטנה לבין מרכז קניות גדול של מותג שהפך לסמל של נבלות, טרפות וחילולי שבת. גרינברג חייב לפעול ולעצור את המהלך".
בעירייה טוענים כי לא תהיה כפיה משום צד. מה דעתך?
"ברגע שנפתחת חנות שכזו בלב העיר ובלב ריכוז דתי וחרדי, זו פגיעה קשה וקיפוח של הדתיים ושל המסורת הדתית בעיר".
תושבת אחרת במגזר סבורה כי "אין ספק שפתיחת מקום כזה פוגעת בנקודה הכי פנימית ורגישה של האוכלוסיה באזור, אבל אני לא חושבת שיש קשר לגרינברג. לדעתי, הוא עושה הרבה גם למען הדתיים והחרדים, ויש לי ביקורת על אופן הניסוח באותם פשקווילים. יחד עם זאת, כמובן שמאוד חורה לי שנפתח מקום כזה".
עד כמה זה משפיע עלייך?
"בוא נאמר שלא ארצה לעבור לידו עם הילדים. מפריע לי מאוד גם לעבור באזור בר כוכבא ולראות את החנויות שעובדות בשבת. אבל אין מה לעשות כי יש כאן גם מבקשי מקלט וגם אוכלוסיות נוספות בעיקר מחבר העמים. אבל לפתוח חנות כזו באזור חרדי זו פגיעה אנושה בצביון האזור".
מה צריך לעשות?
"לפעול בהידברות והסברה ולהבהיר שזו לא הכתובת שבה צריך להיפתח הסניף. יש אזורים בעיר שהם יותר חילוניים, אבל ברוטשילד זה פוגעני יותר וזה כמו לשים צלם בהיכל".
לא מעט תושבים טוענים שלכל אחד יש את זכות הבחירה.
"בסדר, אז לא נגיד להם מה לעשות, אבל שלא יפתחו סופר כזה באזור עם אופי חרדי. זה לא לעניין ולא הגיוני לפתוח דווקא שם. יש לי חברות חילוניות וכשמדובר בין שכנים והקהילה, אנחנו מסתדרות מצוין. לא זורקים סיסמאות של 'חיה ותן לחיות' אלא באמת אחד בא לקראת השני. התחשבות בזולת זה בסיס למגורים בעיר בצורה נעימה".
את חושבת שפתיחה של מקומות כאלה יכולים ליצור קרע בין דתיים לחילונים בעיר?
"לאו דווקא קרע, אולי חומה מאוד גבוהה. אם רואים שפותחים חנות לממכר טרפות ליד הבית אז אנחנו כמגננה לא נרצה קשר עם האוכלוסיה שנכנסת לשם או עם מי שיצר ונתן לזה יד. האמונה שלנו היא לא תחביב".
את לא חושבת שההתנגדות מצד חרדים עלולה ליצור להם שוב תדמית בעייתית, במיוחד לאור מה שקורה בתקופת הקורונה?
"התדמית שנוצרה לחרדים נוצרה בגלל התקשורת. הפגנות ומחאות הן לא המצאות חרדיות. אנחנו רואים הפגנות בבלפור ובמקומות אחרים. הצורך להפגין ולהביע דעה הוא לגיטימי במדינה דמוקרטית. אז אם כואב לנו, אנחנו נצעק".
"מה איתנו?"
בצד החילוני של העיר קיימת שביעות רצון בקרב רבים מהתושבים בעקבות פתיחת מקום נוסף בו יוכלו לערוך קניות או אפילו רק השלמות בסופי שבוע. "הגיע הזמן לפתוח מקום כזה גם באזור מרכז פתח־תקוה", אומר תושב חילוני. "קשה לי להאמין שגרינברג ייתן לזה לקרות, בטח לא לפני הבחירות. ביבי כבר יתקשר אליו כי הוא צריך את החרדים. אבל הלוואי והסניף כן יפתח בשבת, אשמח מאוד".
החרדים מצידם טוענים שפתיחת מרכול מסוג זה עלולה לפגוע ברגשות שלהם.
"יכול להיות שזה פוגע ברגשות שלהם, אבל מה איתנו? הרי אין שם רק חרדים. מה עם הרגשות שלנו, כשלא נותנים לנו החילונים לחיות על פי אמונתנו? למה שניכנע לתכתיבים שלהם? הגיע הזמן שיתנו לנו לחיות בשקט. הרי אזור בית הכנסת הגדול בחובבי ציון סגור בשבת ואי אפשר לנסוע שם, אז מה עוד הם רוצים? הבעיה היא שהציבור החילוני כאן לא יקום ולא יפגין מנגד כי רבים אדישים".
פתיחה של הסניף תגרום לך לבוא לקנות שם?
"באופן אישי אני קונה בקשת טעמים, אבל אין סיבה שלא אגיע לטיב טעם במקום לנסוע לסניף מרוחק יותר".
אתה חושב שפתיחה של מקומות כאלו עלולה ליצור קרע בין הדתיים והחילונים?
"אני בטוח שזה יחריף את היחסים בין הצדדים. לכן צריך ראש עירייה חזק שלא נכנע לתכתיבים מצד קבוצות כאלו ואחרות, אבל אני לא מכיר אותו ככזה. פעם שעברה נפתח מרכול באזור תעשייה, ועכשיו ייתכן מצב שבו המחאות יהיו אלימות יותר. הם לא מהססים כי אף אחד לא עוצר אותם. חייבים לעשות הפרדה בין דת ומדינה".
תושב חילוני אחר אומר כי "נורא מכעיסות אותי כל התגובות הזועמות של החרדים. מה אכפת להם מה אנשים הולכים לעשות שם? שלא יכנסו לסניף. כמו שלי לא מפריע שהחרדים הולכים להתפלל, למה צריך להפריע להם שאני הולך לקניות? יש לי שכנים דתיים לאומיים בבניין ומעולם לא הדלקתי מנגל בשבת כי אני יודע שזה עלול להפריע להם, אבל מה מפריע לאנשים שאני נכנס לסופר?
"אני לא רוצה לעשות למישהו דווקא, אבל אני חי את החיים שלי. שכל אחד יעשה מה שהוא מאמין בו, כפי שהיה עד היום. אין לי שום דבר אישי נגד הדת או נגד דתיים. יש לי ביקורת על אלו, בין אם מהצד החילוני ובין אם מהצד הדתי, שמכתיבים לאחרים איך לחיות ומה לעשות".
אתה רואה תרחיש בו המצב מתדרדר עד לכדי אירועי קולנוע היכל?
"אני לא חושב, אבל אם העניינים יתדרדרו זה יקרה בגלל פוליטיקה ולא בגלל חנות שתיפתח. אני לא רואה את מאבקי קולנוע היכל חוזרים על עצמם".
תגובות
העירייה: "לשמחתנו הכל מתנהל על מי מנוחות והציבור מבין שלא כצעקת הכותרות. כמו כן, בהתאם לנאמר בתגובות הקודמות, הסניף לא יפעל בשבת מכיוון שהוא פונה בעיקר ללקוחות המקומיים הגרים בשכונה וזאת בהתאם להחלטת הבעלים שהבין את האופי העסקי של האזור. מה שמעלה את החשד כי לצד נסיונות התקשורת להתסיס את האווירה, ייתכן שלקראת הבחירות לכנסת גם תתי סקטורים ניצים מנסים לגרוף הון פוליטי על הסיפור. אנחנו כמובן לא ניתן לזה לקרות ונמשיך לפעול לטובת כלל המגזרים המרכיבים את העיר באופן שיוויוני ובהתאם לצרכיהם".
ב"טיב טעם" סרבו להתייחס לדברים.
כל העדכונים - חדשות פתח תקוה