האם הוועדה המקומית לתכנון ובניה בפתח תקוה מקדמת תכנית תמ"א 38 ברחובות לוחמי הגטו וניר נחום בכפר גנים בניגוד להמלצת הגורמים המקצועיים ואף בניגוד לעמדתה עצמה מלפני כשנתיים? כך מסתמן מאישור מספר פרויקטים במתחם, נגדם התושבים מתכננים פניה נוספת לועדת הערר מחשש לפגיעה באיכות חייהם.
1 צפייה בגלריה
(אתר בניה (צילום המחשה: יעל שרר))
הוועדה המקומית בפתח תקוה אישרה בחודש פברואר האחרון קידום חמישה פרויקטים של תמ"א 38 במתחם שבין הרחובות לוחמי הגטו־ברץ־ניר-יטקובסקי אשר בשכונת כפר גנים, באזור הידוע גם בשם "המרכז השקט". על פי התכנית, ייהרסו ארבעה בניינים בני שלוש קומות שמכילים 42 יחידות דיור ובמקומם לבנות ארבעה בניינים בני כ- 10 קומות שיכילו 127 יחידות דיור. במתחם המדובר ישנו בניין נוסף שנמצא בהליך דומה אך טרם אושר סופית.
בוועדה המקומית דנו בתכניות כבר לפני כשנתיים ובדיקה מקצועית שנעשתה העלתה כי קיימים חוסרים מהותיים בתשתיות ובשטחי ציבור באזור. לפיכך, הוחלט לא לאשר או לקדם כל בנייה חדשה ללא הכנת תוכנית מקיפה שתוסיף שטחי ציבור חדשים.
קראו גם:
למרות גיבוש המדיניות האמורה, גילו הדיירים במתחם המדובר כי קודמו כמה פרויקטים ספציפיים באזור זה. לכן, הם פנו בהמשך לועדת הערר וזו פסקה בסופו של דבר כי על הוועדה המקומית לקיים דיון עקרוני בכלל המתחם, שבמסגרתו יוצג תכנון המתייחס לכלל הסוגיות ולכל המתחם, לרבות ביצוע בדיקות כלכליות, וכי לאחר קבלת ההחלטה עקרונית ביחס להתחדשות המתאימה לכל המתחם יתקיים דיון פרטני בכל בקשה.
ועדת הערר דחתה בסופו של דבר את הפרויקטים וקבעה מפורשות, כי אין לאשרם לאור כשלים בתשתיות וחוסרים מהותיים בשטחי הציבור. בנוסף, בחן צוות מקצועי את האפשרויות השונות לקידום התחדשות במתחם והמליץ על המתווה הטוב ביותר בעיניו להתחדשותו. הצוות קבע כי אין לאשר פרויקטים במסלול תמ"א 38, אשר תשתיות המתחם לא יעמדו בהם, והמליץ על האלטרנטיבה של חידוש המתחם בכללותו.
אלא שכאמור, בישיבת הועדה לתכנון ובניה שנערכה בחודש פברואר האחרון החליטה הועדה "לקדם לתמ"א 38 את הבניינים אשר עברו את תנאי הסף -לוחמי הגטו 35,37,39 וניר נחום 15 ו-18 ולא לקבל את מדיניות הצוות המקצועי בהתייחס למתחם". עוד הוסיפו בועדה כי "הבקשות הפרטניות יבחנו תכנונית לגופן על ידי הצוות המקצועי בוועדה, תוך ראיה מתחמית, וזאת למרות החוסר הקיים בשטחי ציבור".
כעת נערכים התושבים להגשת ערר נוסף כנגד החלטת הועדה, בתקווה לשינוי ההחלטה. "ההתנהלות של הועדה המקומית פסולה ותמוהה, בעיקר לנוכח העובדה שהיא מבקשת לקבל מעמד של ועדה עצמאית", אומר תושב השכונה.
"כיצד ועדה שמתנהלת בחוסר שקיפות ובחוסר מקצועיות ואף נדמה שמתגאה בכך יכולה להפוך לוועדה עצמאית? כיצד ועדה מקומית יכולה לפעול בזלזול מופגן ומוחלט כלפי ועדת ערר ועמדת הצוות המקצועי, אנחנו לא מבינים. כנראה שאנחנו מתמודדים עם כוחות שגדולים מאיתנו. הרי ראש העירייה הבטיח לתושבים תכנון שפוי. משהו קרה בדרך ואנחנו לא יודעים מה.
"אנחנו לא נגד התחדשות עירונית, אך ניתן לקבוע מדיניות למתחם כולו שתהיה נכונה לכולם ולא לחלק זכויות בנייה בהתעלם מבעיות התחבורה ומהמחסור בשטחי ציבור. אלא שבמקום לדאוג לתושבים הועדה המקומית וחבריה דואגת ליזמים על חשבוננו. אנו תקווה שוועדת הערר תזהה את העוול שנגרם לנו ולא תותיר את התוצאה המקוממת על כנה".
תושבת אחרת מוסיפה כי "יש חשש מפני בעיות תשתית, גם מבחינת תנועה, וגם מבחינת חניה. אי אפשר יהיה לזוז בשכונה או לצאת ממנה. בנוסף, אין שטחים ירוקים ויש היבטים של הפרשי גובה עצומים בבנייה שוודאי ישפיעו גם על איכות החיים. לאורך כל הדרך היו אמירות מאוד ברורות על בעיות תכנוניות אבל לצערנו הועדה המקומית החליטה מה שהחליטה ואנחנו צריכים להביט קדימה ולהתמודד עם זה".
מעיריית פתח תקוה נמסר בתגובה: "העירייה מקדמת התחדשות עירונית באופן מואץ וזאת כדי לאפשר, בין היתר, ביטחון לתושבים שגרים בדירות ישנות ללא ממ"ד וכיוצא בזה. העירייה מקדמת את ההתחדשות במשורה ובחוכמה, כדי להבטיח את הגידול באוכלוסייה גם מבחינה תשתיתית. באזור המדובר קיים צורך בקידום הפרוייקטים, ובהתאם לחוק, שכן הבניינים נבנו לפני 1980.
התושבים, שחלקם מבוגרים, התאגדו ומעוניינים בקידום ההתחדשות. בתוך כך, העירייה תקדם זאת בהתאם לנהלים ולכללי התמ"א הארצית כאשר במקומית נבחן זאת על פי דו"ח שמאות מסודר שיאפיין את כמות הדירות המבוקשת. הדבר יעשה בשום שכל לטובת התושבים".
כל העדכונים - חדשות פתח תקוה