3 צפייה בגלריה
משפחת לויוב מימין: שילת,צביה, נועה,ראיאל, יוסף ואליאסף (צילום: איתמר רותם)
משפחת לויוב מימין: שילת,צביה, נועה,ראיאל, יוסף ואליאסף (צילום: איתמר רותם)
משפחת לויוב מימין: שילת,צביה, נועה,ראיאל, יוסף ואליאסף (צילום: איתמר רותם)
סניפי בית חב"ד נמצאים בימים אלה בהכנות קדחתניות לחג, למעשה העוסקים במלאכה שייכים למשפחה אחת, משפחת לויוב, שאורזים את ארבעת המינים בהקפדה וגם נתנו לנו טיפים לבחירה נכונה. תוכלו לראות בסרטון הבא איך ממלאים את מצוות החג כהלכתה?
אחד ממנהגי חג הסוכות שבפתח הוא נטילתם של ארבעת המינים הלוא הם אתרוג, לולב, הדס וערבה.
אז איך בוחרים אתרוג? עדיף שצבעו יטה לצהוב מאשר לירוק ,ושקליפתו לא תהיה סדוקה, יבשה או מקולפת. באשר לפיטם, ישנם חידודי חידודים, והמצווה אומרת כך, אם נפל הפיטם או העוקץ בתהליך הקטיפה או לאחריו - האתרוג פסול, אולם אם זה אתרוג שהפיטם נושר בו מאליו בתהליך הגדילה - לא פסול. יש מהדרים לקחת בעיקר אתרוג כזה כיוון שאין בו חשש שהפיטם יפול לאחר מכן והאתרוג יפסל, אך יש המעדיפים דווקא אתרוג עם פיטם.
3 צפייה בגלריה
אתרוג תקין (צילום: איתמר רותם)
אתרוג תקין (צילום: איתמר רותם)
אתרוג תקין (צילום: איתמר רותם)
איך בוחרים לולב? גודל הלולב חייב להיות לפחות ארבעה טפחים, כלומר מעל 30 ס"מ. הוא צריך להיות מחודד, לא כמניפה, "שימו לב שלא הדביקו את הלולב, זה נקרא כשר בדיבעד וזה לחלוטין לא תקין" אומרת צביה לויוב.
איך בוחרים הדס? להדס כשר ישנה דוגמה של שלישיית עלים היוצאים מנקודה אחת שעל הגבעול. שלישיוּת העלים צריכה לחזור על עצמה לכל הפחות ברוב אורכו הכשר המינימאלי של ההדס. גודל ההדס חייב להיות לפחות שלושה טפחים, קצת פחות מ-30 ס"מ.
איך בוחרים ערבה? גבעול צריך להיות בצבע אדום או חום-אדמדם וגודלב 3 טפחים, ראשה אינו קטום.
אגידת ארבעת המינים מסמלת את האחדות בין כל הסוגים בעם ישראל.
אתרוג: בעל טעם ובעל ריח – מסמל אנשים הלומדים תורה (טעם) ועוסקים במעשים טובים (ריח).
לולב: בעל טעם (התמר) וחסר ריח – מסמל אנשים שלומדים תורה ובעלי ידע נרחב, אך מעשיהם אינם טובים.
הדס: חסרת טעם ובעלת ריח – מסמלת אנשים שלא לומדים תורה, אך מעשיהם טובים.
ערבה: חסרת טעם וחסרת ריח – מסמלת אנשים שאינם לומדים תורה ואינם עוסקים במעשים טובים.
3 צפייה בגלריה
החבדני"ק אליאסף לויוב (צילום: איתמר רותם)
החבדני"ק אליאסף לויוב (צילום: איתמר רותם)
החבדני"ק אליאסף לויוב (צילום: איתמר רותם)
מה ההבדל בין ההידורים? צביה לויוב: "בכל דבר יש רמות. ככל שהאתרוג יותר נקי וגידולו יפה יותר מחירו יקר יותר. ככל שהשילוש של ההדס ארוך יותר ויוצא מאותו הנקודה כך הוא מהודר יותר. ככל שהלולב ישר וסגור יותר כך הוא מהודר יותר. בערבה אין כמעט הידורים".
סט כשר פשוט עם קשירה ונרתיק יעלה 80 שקלים. היקרים והמהודרים ביותר יכולים להגיע ל-500 שקלים.