הסוף לפקקים ולבלגאן בסביבת בתי הספר בעיר בשעות הבוקר? עמותת "עיניים בדרכים" החלה לאחרונה בהטמעת מיזם "נשק וסע" בבתי ספר בפתח תקוה בשאיפה להוביל את הילדים אליהם בבטחה וביעילות בשעות הבוקר הסואנות, כשהראשון לעשות זאת בעיר היה בית הספר "אורי אורבך".
מטרת המיזם של העמותה היא להגביר את בטיחות הילדים בסביבת מוסדות החינוך על בסיס מעורבות ושיתוף הקהילה. המיזם משלב פעילות חינוכית של הורים וילדים לבטיחות בדרכים בקרבת בתי הספר באמצעות שינוי תרבות הנהיגה, מנהיגות הורית ודוגמא אישית.
"כרגע מיזם נשק וסע שכולם מכירים, אותם מפרצי עצירה שבפתח תקוה צבועים בירוק, לא עובדים כמו שצריך", אומר יחיאל מונטג, מייסד ומנכ"ל עמותת עיניים בדרכים. "הבעייתיות היא לא רק במפרצים אלא גם בהתנהלות. במקרים רבים הורים שמגיעים עוברים עבירות תנועה, ילדים יורדים מכיוון הכביש ויש אנדרלמוסיה ופקקי תנועה".
כיצד אתם פועלים בעצם?
"ברגע שאנחנו מקבלים טלפון ממוסד חינוכי שמדווח לנו על ליקויי בטיחות, אנחנו מגיעים, סוקרים את השטח ואת התשתיות במקום. בין היתר אנחנו בודקים כמה קרוב המפרץ למעבר חציה, האם יש בסמוך, יציאה מחניות של בניינים, האם יש מעקה וכו'. לאחר מכן אנחנו מעבירים רשמים למהנדס העירייה ובמקביל נותנים כלים ושיטות עבודה להורים באמצעות הדרכות.
"מבחינת הביצוע בשטח, בכל בית ספר יש מינימום שלוש נקודות עצירה (תלוי בגודל מוסד החינוך) שבהם נמצאים הורים מתנדבים אשר מובילים את הילדים בבטחה מהרכב ועד לשער הכניסה. האידיאל הוא שכל הורה מגיע לחצי שעה, פעם או פעמיים בשנה וכך התלמידים יקבלו את השירות כל השנה".
קראו גם:
"אין פתרון של 100 אחוז אבל זה לא רחוק", מוסיף מונטג. "בעזרת המיזם, ההורדה של הילדים אורכת 3-4 שניות בממוצע ומעבר לזה הבטיחות משתפרת מידית ויש כאן גם חינוך לערכים, קהילתיות והילדים מגלים אחריות".
כאמור, לאחר פגישה בין שלומי ערה, מנהל המטה לבטיחות בדרכים בעיר מטעם העירייה, ומונטג, הוכנס המיזם של עמותת עיניים בדרכים לעיר כשהראשון לעשות זאת היה בית הספר אורי אורבך.
"המיזם יצא לדרך ופעל להפליא", ציינו בעמותה. "ההורים שהסיעו את ילדיהם לבית הספר שיתפו פעולה וצייתו להנחיות בצורה יפה מאוד. הורגש שיפור משמעותי ברמת הבטיחות במקום והתנועה זרמה ללא פקקים, כל זה באווירה טובה מאוד, בניצוח אימהות הנהגת ההורים".