במהלך השבוע שעבר הודיע ראש העירייה רמי גרינברג באופן חגיגי כי ההישג לו זכה בבחירות הן ברמה האישית (87 אחוזי תמיכה) והן ברמת הסיעה (13 מנדטים), איפשר הקמת "קואליציה מקיר לקיר שכוללת את כל חברי המועצה", וזאת בפעם הראשונה בהיסטוריה של העיר.
4 צפייה בגלריה
ישיבת המועצה החגיגית
ישיבת המועצה החגיגית
ישיבת המועצה החגיגית
(צילום: ליאור שמחי)

כל 29 חברי מועצת העיר, כולל גרינברג עצמו, הגיעו ביום שישי שעבר במיטב מחלוצותיהם לישיבת המועצה הראשונה לקדנציה זו, כשההתרגשות ניכרה היטב על פניהם, ובמיוחד על פניו של ראש העירייה, שנראה כמי שמנצח על המקהלה. אך בניגוד לחגיגיות ולשביעות הרצון בקרב חברי הקואליציה, ישנם גורמים עירוניים וכן מומחים לפוליטיקה מקומית, שסבורים שההישג ההיסטורי דווקא צריך להדאיג את תושבי העיר ואת כל מי שהזדרז לפתוח את בקבוקי השמפניה.

השבעת המועצה


יום שישי שעבר, אולם שרת, השעה 10:00. חברי המועצה הנרגשים, ותיקים וחדשים כאחד, המתינו במקומותיהם על במת האולם סביב שולחנות שסודרו בצורת האות ח'. לאחר דקות ספורות עלה על הבמה רמי גרינברג, לבוש בחליפה, עבר בין כל חברי המועצה, לחץ את ידיהם ובהמשך זכה למחיאות כפיים מכל הנוכחים במקום.
לאחר דברי פתיחה שעסקו במלחמה ובהזדהות עם החטופים, עלה תושב העיר, אלי שתיוי, שבנו עידן חטוף בעזה מאז השבעה באוקטובר, ונשא דברים מרגשים. בהמשך אף נערך טקס הענקת תעודות הוקרה למשרתי מילואים מפתח תקוה ולאחריו הגיעה המנה העיקרית: השבעת המועצה.
"אני מברך את חברי המועצה הנכנסים ואת אלו שלא ממשיכים איתנו על עשייתם", ציין גרינברג קודם לכן. "אני רוצה להודות לתושבים, שמימשו את זכות הבחירה שניתנה להם וגם את אלו שלא מכל סיבה שהיא, אשר נתנו לי את הזכות להמשיך להוביל את העיר. זו זכות גדולה שצריך להודות עליה בכל יום ובכל ערב. "ברוך השם הצלחנו להביא הישג היסטורי בתמיכה לראשות העיר וגם בסיעת התחדשות שזכתה ב-13 מנדטים, מה שאיפשר שיתוף פעולה עם הסיעות השונות כדי להקים קואליציה מקיר לקיר מתוך הבנה של צו השעה ורצון לתת לתושבים את השירות ומענה לכל הצרכים".

המהפך של אהד


מיד לאחר דבריו של גרינברג, שאף הנחה את האירוע, כל חברי וחברות המועצה נשבעו אמונים בתורם. בין חברי הקואליציה שבירכו את ראש העירייה, נמנה באופן מפתיע אורי אהד, שהיה עד הבחירות יריבו הגדול של גרינברג. אהד, אשר שימש כראש העיר בפועל למשך כעשרה חודשים, לאחר התפטרותו של יצחק אוחיון ז"ל מסיבות בריאותיות, עמד יחד עם איתי שונשיין בראש סיעת מחויבים. הוא נהג לבקר את גרינברג לעיתים קרובות, היה האופוזיציונר הבולט לאורך כל התקופה והיחסים בין השניים ידעו בעיקר מורדות.

4 צפייה בגלריה
אורי אהד
אורי אהד
אורי אהד
(ריאן)

"11,000 תושבי העיר נתנו בנו את אמונם ושלחו אותנו לעבוד עבורם ועבור העיר", ציין אהד. "הצבעת אמון זו הפכה את מחויבים לסיעה השלישית בגודלה במועצת העיר. במקביל תושבי העיר הוקירו בבחירות האחרונות תודה גדולה לראש העירייה, רמי גרינברג על פועלו, כראש העירייה בקדנציה היוצאת וזיכו אותו בהישג חסר תקדים".
אהד, מהפך?
"בשיחות שהתנהלו לאחר הבחירות שמחנו להיווכח כי ראש העירייה, רמי גרינברג וחברי הסיעה חולקים השקפה זהה בנושאים רבים אשר יאפשרו שיתוף פעולה ועבודה משותפת ממנה תהנה העיר ותושביה. הבטחנו שאנו באים לשרת, לפעול ולהשפיע ונעשה כל מה שצריך כדי להצדיק את האמון הרב שקיבלנו".
לאורך כל הקדנציה האחרונה, אמרתם אחד על השני ואחד לשני מילים קשות. איך משאירים הכל מאחור ופתאום משתפים פעולה?
"רמי ואני מכירים למעלה מ-20 שנה. ידענו בעבר לשתף פעולה בתחומים רבים ולעבוד יחד בצורה טובה ויעילה. ידענו גם להיות חלוקים האחד על השני. תוצאות הבחירות ביטאו באופן חד משמעי את ההוקרה הגדולה של הציבור לרמי על הדרך בה הוביל את העיר בקדנציה הראשונה.
"רמי יכול היה להקים ללא קושי איזו קואליציה שיחפוץ והחלטתו לנסות ולהקים קואליציה רחבה מעידה על אחריות, ממלכתיות ואף גדלות נפש. אין לי ספק כי שנינו מגיעים ממקום זהה והוא האהבה העצומה לעיר והרצון לשרת. מן הבסיס הזה נדע לשחזר את השנים בהן עבדנו ביחד ולהסדיר את חילוקי הדעות. אנחנו באים לעבוד, לתת כתף ולהצעיד את העיר קדימה".
אתה לא מרגיש שפגעתם בבוחרים שלכם שיצאו מנקודת הנחה שאתה מהווה קול אחר בעיר?
"לא פעם שאלו אותנו תושבים, מדוע שנצביע לכם אם כבר ידוע שאתם תלכו ישירות לאופוזיציה? ענינו שאנחנו באים לשרת את התושבים בהתנדבות מלאה ללא כל שכר, מתוך מטרה לקדם ולהוציא לפועל את תוכנית העבודה והערכים אותם הצגנו במהלך הבחירות. המטרה היא לעשות זאת מהמקום הטוב והמשפיע ביותר בו נוכל להיות ולתת כתף עם כל הידע, הניסיון והיכולות שרכשנו. הוכחנו שאנחנו יודעים להיות אופוזיציה נחושה, עכשיו נוכיח שאת הפעולות הנדרשות אנחנו יודעים לעשות גם מן הקואליציה".

סיבה לדאגה


בצל החגיגיות, ישנם כאמור כאלו שמביעים חשש מהמהלך. "אני לא יודע אם קרה דבר כזה בעבר בישראל אבל אני לא זוכר מצב של קואליציה מלאה", אומר פרופסור ארז צפדיה, מומחה למדיניות ציבורית באוניברסיטה הפתוחה. "זה נדיר מאוד, במיוחד כשמדובר על ערים גדולות. ככל שהעיר גדולה יותר כך האוכלוסייה יותר הטרוגנית ובהנחה שהמפלגות מייצגות קבוצות שונות באוכלוסייה, כך הסיכוי לייצר קואליציה מקיר לקיר הרבה יותר נמוך".

4 צפייה בגלריה
פרופ' ארז צפדיה
פרופ' ארז צפדיה
פרופ' ארז צפדיה
(צילום: ליסה תומפסון)

איך זה אמור להשפיע על התושבים?
"במציאות שבה הקואליציה מהווה 100 אחוז מהמועצה עלול להיות משהו לא בריא מבחינת הדמוקרטיה. אנחנו רוצים לשמוע קולות אחרים, אלטרנטיבות, חברי מועצה שיספרו מה קורה בחדרי חדרים ויזינו את הדיון הציבורי והפוליטי סביב התנהלות העירייה וראש הרשות. יש לזה עוצמה בהגנה על זכויות התושבים. "בסופו של דבר, איכות החיים שלנו שכוללת בין היתר את החינוך, תחבורה, התרבות והקהילה, סבה יותר סביב השלטון המקומי ולא הארצי, לכן אנחנו רוצים שבמועצה יהיה גם צד בועט, חושב ומאתגר. כשהכוח מרוכז כולו במקום אחד, משהו מעורער מבחינת התפיסה הפוליטית של הדמוקרטיה. העובדה שהמועצה תעבוד בלי ביקורת, יכולה לייצר מצב שבו המערכת לא חושבת כל כך על האזרחים וזה יכול להיות מסוכן. יש כאן מהלך של הפקרת אזרחי פתח תקוה".
אז התושבים צריכים לדאוג?
"יש סיבה לדאגה. יכול להיות שבמציאות הספציפית של פתח תקוה אף אחד לא ינצל את זה לרעה אבל הייתי רוצה לדעת שיש אופציות בקרה ופיקוח".

מצב לא תקין ומסוכן


כמו פרופ' צפדיה, גם גורמים עירוניים מעלים סימני שאלה סביב הכוח המאוחד לצד גרינברג. "מאוד התאכזבתי לשמוע שאין אופוזיציה שתשמיע דברי ביקורת על התנהלות העירייה", ציינה חברת המועצה לשעבר ומי שהפסידה בבחירות האחרונות, ענת זנזורי. "כמי שהייתה באופוזיציה, אני יודעת בדיוק איך ההחלטות מתקבלות: חברי הקואליציה אינם יכולים להעביר ביקורת על ראש העיר ולכן הן מתקבלות פה אחד. זהו מצב לא תקין ואפילו מסוכן.
"לא פעם הייתי עדה לכך שחבר מועצה מהקואליציה הרים את היד על אוטומט כדי להצביע ולאחר מכן הוא פנה אליי בשקט כדי לשאול על מה בכלל הצביע. החשש להעביר ביקורת ולא להסכים עם דעותיו של ראש העיר רק בגלל שאתה חבר קואליציה, הוא לא תקין ואסור שיקרה".
יש מישהו שאכזב אותך במיוחד?
"מי שנמצא בפוליטיקה צריך לדעת לא לתת משקל למילה 'אכזבה'. אני באופן אישי לא התאכזבתי מאף אחד".
כיצד לדעתך זה ישפיע על העיר?
"לצערי שכבות אוכלוסייה רבות לא יקבלו מענה לבעיותיהן. בסופו של דבר האזרח הוא זה שנפגע. חשוב שהתושבים ידעו שכל הצעה לסדר שחברי הקואליציה מסיעתו של ראש העיר מעלים בישיבת המועצה, מקבלת אישור מבעוד מועד. עכשיו תחשוב מה יקרה אם תהיה הצעה לסדר שראש העיר אינו חפץ לטפל בה".
לאן נעלמה האג'נדה?
"אצלי העקרונות לא יכולים להשתנות בהתאם לנסיבות", אומר גנאדי בורשבסקי, שהפסיד בבחירות והיה אחד האופוזיציונרים הבולטים בקדנציה הקודמת, בעקיצה לאלו שחברו לגרינברג. "אני שואל את עצמי מה השנתה מאז ה־27 בפברואר. למה מה שהיה נכון לפני כחודש לא נכון עכשיו? יש כאלה שתמיד הולכים עם המנצח, ויש כאלו ששמרו על העקרונות וכנראה שמשהו השתנה אצלם".
"אנשים הולכים לפוליטיקה עם אג'נדה ועקרונות אבל אם הם משנים אותם, אז מה זה נותן? זו בעיה בכל המדינה. אחר כך אומרים שכל הפוליטיקאים אותו דבר ואני לא חושב שזה צריך להיות כך. אי אפשר בכל פעם לשנות את האג'נדה שלך. כל אלו שנכנסנו לקואליציה אמרו שהם רוצים להיכנס כדי לשנות מבפנים, אבל הם לא באמת משנים, אלא אומרים 'אמן'. הם מציגים את זה כמשהו טוב אבל זה לא".
למי אתה מתכוון?
"מי שצריך מבין את כוונתי".
מה מהלך שכזה אומר על עתיד פתח תקוה?
"נגמרה הדמוקרטיה, פשוט כך".

4 צפייה בגלריה
רמי גרינברג
רמי גרינברג
רמי גרינברג
(צילום: דוברות עיריית פתח תקוה)

קראו גם:

מלשכת ראש העיר נמסר: "אחדות היא צו השעה וזה מה שהציבור מבקש - הן מנבחרי הציבור ברמה הארצית והן מהנבחרים ברשות המקומית. כפי שהוכח בקדנציה הקודמת, ככל שהייתה ביקורת עניינית, ראש העיר היה הראשון לעמוד מול הציבור, להסביר ולפתור כל בעיה שהתגלתה, גם אם היא לא הייתה בסמכות העירייה. כידוע, ראש העיר זמין לציבור בכל דרך וגם נפגש עם קבוצות תושבים על בסיס יומיומי. זאת בשונה מנבחרי ציבור אחרים שהיו מסתתרים בלשכה שלהם ומעמידים את גורמי המקצוע בפרונט בזמן ביקורת או מגלגלים אחריות לגופים אחרים. ההישג של ראש העיר וסיעת התחדשות איפשר לראש העיר להקים קואליציה רחבה בתוך שעה בלבד.
"למרות זאת, ראש העיר חיפש את הדרך המאחדת גם אם היא ארוכה יותר, מה שהביא לבשורה לה רשויות בודדות זוכות - קואליציה מקיר לקיר. ביקורת תמיד הייתה ותמיד תהיה, וככל שהיא עניינית היא גם תתקבל. כפי שהוכח בעבר, העירייה זמינה וקשובה לכל תושב בכל נושא ואם יש בקשות או הערות הן מקבלות את כל תשומת הלב הנדרשת. יש הרבה בקרה על המערכת העירונית והיא נעשית גם ע"י גורמים ממשרדי הממשלה. ראש העיר ימשיך לעבוד למען הציבור בשקיפות ובמקצועיות, מתוך שליחות ציבורית אמיתית והרבה אכפתיות לכל תושב ותושבת".