מעוררות השראה: בעקבות האונס המזעזע באילת החליטו אביב ואורי מאור, אחיות בנות 17 מפתח תקוה, לפתוח קבוצת ווטסאפ כלל ארצית שמטרתה לעזור בזמן אמת לבני נוער, בנים ובנות כאחד, שחשים במצוקה.
1 צפייה בגלריה
שתי הנערות
שתי הנערות
שתי הנערות
(צילום: באדיבות המצולמות)
למרות הגבלת כמות חברים בכל קבוצת ווטסאפ, הן לא מתכוונות לעצור.
"הקבוצה אמנם נועדה כדי לסייע לבני נוער אך אין בה הגבלת גיל. השאיפה היא לסייע לכל מי שצריך ללא הבדל של דת גזע ומין", אומרת אביב, תלמידת תיכון גולדה.
"המטרה היא גם לסייע לבנים שעוברים הטרדות מיניות ואונס ושקולם לא נשמע בכלי התקשורת. אנחנו פועלים 24 שעות ביממה בניגוד לגורמי סיוע שעובדים בשעות מסוימות".
קראו גם:
אז איך זה עובד? אביב מסבירה כי "מי שנקלע למצוקה או חש מוטרד שולח הודעה בקבוצה בנוסח של 'מי מחובר?', במידה ומדובר בשעות הבוקר, או 'מי ער?' במידה ומדובר בשעות הערב. לאחר מכן חברי הקבוצה האחרים שרואים את ההודעה מתקשרים כדי לסייע לאותו פונה. ישנה גם מילת קוד שבמידה ונאמרת בשיחה על ידי הפונה, אנחנו יודעים לאתר את המיקום של אותו אדם ולשלוח אליו משטרה. גם בקבוצה עצמה חברים פעילי משטרה שמסייעים לאותם נערים ונערות".
כמה הודעות כאלו מתקבלות בקבוצה ביום?
"בשעות היום פחות אבל בשעות הלילה לפחות 7-8 הודעות בערב. אנחנו תמיד נחשפות לסיפורים מצד בנות שמרגישות לא בטוחות או בנות ששולחות הודעות שחוזרות מחברה ב 3 בלילה ומרגישות מאוימות. נחשפנו גם לסיפורים מבנים שעברו הטרדות ואונס".
אילו מקרים נחקקו אצלך יותר?
"אתמול בלילה קיבלנו הודעה מנערה שחוותה אונס לפני כחודש ואתמול היה עימות בינה לבין הנער שאנס אותה שלומד איתה בשכבה. היא שלחה הודעה 'מי ער?' וישר יצרו איתה קשר , הדרכנו אותה איך להתמודד בעימות ומה לומר.
"במקרה אחר, מישהי שישבה עם חבורת נערים שהחלו לגעת בה ולא הרגישה בנוח, שלחה הודעה בקבוצה וכבר אמרה את מילת הקוד בשיחה כדי להזמין ניידת. הרמתי לה טלפון אבל היא התחרטה והעדיפה לפנות להורים שלה למרות שהיה לה קשה לספר להם מה קורה. הדרכנו אותה מה לומר להורים שלה אבל זה לא היה רחוק מתוצאה לא נעימה".
היו פניות כבר מצד בנים גם?
"תפסה אותי הודעה של נער בן 16 שכתב לי שחווה אונס והצטרף לקבוצה שתומכת בבנות כדי לקבל סיוע ופשוט סילקו אותו משם רק כי הוא שונה במין וזה מאוד פגע בו . הוא קיבל לטענתו הודעה ממנהלת הקבוצה שאמרה לו שאישה חשובה יותר מגבר. מסתבר שיש לא מעט גברים שחווים הטרדות ולא מקבלים במה כמו נשים. כרגע אנחנו מלוות אותו ובקשר איתו".
מה את מרגישה אחרי שאת שומעת סיפורים כאלו?
"קודם כל לא ציפינו שכל כך הרבה נערים ונערות מרגישים שהם לא בטוחים. בנות לא מרגישות בטוחות להסתובב אחרי 12 בלילה. הופתענו לגלות נערים שעברו הטרדות מיניות או אונס שאף אחד לא נותן להם במה רק בגלל היותם בנים. לכן גם פתחנו קבוצה שמיועדת לשני המינים".
איזה תגובות אתן מקבלות?
"התגובות חיוביות כי אנחנו מעניקים סיוע 24/7. ופרסמנו את הטלפונים כדי שכל מי שרוצה ליצור קשר יוכל לעשות זאת וגם ראש העירייה רמי גרינברג הצטרף וריגש אותנו. חשוב לנו לפרסם את הקבוצה כדי שכמה שיותר נערים ונערות יצטרפו אליה".
מה עושים במידה והקבוצה תהיה מלאה?
"במידה והיא תהיה מלאה נפתח עוד אחת. ככל שיצטרפו יותר אנשים נפתח עוד קבוצות".
באלו עוד צעדים את חושבת שיש לנקוט כדי לסייע ולצמצם כמה שניתן את מקרי האונס?
"אני חושבת שצריך להעביר הדרכות לבני נוער בבתי הספר- מה זו מיניות בטוחה , איך פונים אחד לשניה, ולהבהיר שאישה אומרת לא היא מתכוונת ללא".
את חושבת שיכול להיות שינוי בזמן הקרוב בעקבות אותו אירוע?
"אני חושבת שפרשיית האונס זיעזעה את הנוער. אני חושבת שבניגוד לאיך שהנוער מוצג היום , אנחנו נוער די ממושמע , וכמה תפוחים רקובים לא מסמלים את כולנו. יש לנו נוער יפה שרוצה לעשות שינוי אבל עצוב שאותו משתיקים בתקשורת ובמקום זה מפרסמים את אלו שמשתכרים, עושים ונדליזם ואונסים. צריך לתת מקום גם לאלו שמתנדבים בארגונים שונים, ועוזרים אחד לשני שזה רוב הנוער".
לכל העדכונים - חדשות פתח תקוה