בשעת בוקר מוקדמת ביום שישי לפני כשלושה שבועות נהרג הולך רגל בן 80 מפגיעת אוטובוס בצומת הרחובות אורלוב ובר כוכבא. למרבית תושבי העיר האירוע הזה אולי נראה יוצא דופן, אבל אם תשאלו את בעלי העסקים ברחוב ומומחים בתחום התחבורה בעיר, הם יגידו לכם שהכתובת היתה על הקיר.
במשך שנים, רחוב בר כוכבא וסביבתו סובלים מהזנחה מתמשכת ותשתיות דרכים לקויות, שאינן מתאימות לתנועת כלי הרכב הרבה באזור. מאיר חנניה, בעליה של מאפייה ברחוב, מספר: "זה כביש רחב בלי פס הפרדה, שבמקביל אליו יש עוד כביש שירות, וזה מבלבל מאוד עבור נהגים והולכי רגל. אפילו שאני כאן כבר שנים רבות, אני עדיין נקלע לפעמים למצבים של כמעט תאונה. אני לא מהנדס, אבל לדעתי צריך לשים אי תנועה לאורך הציר ולצבוע את סימוני הכביש לעיתים קרובות – דבר שלא קורה כאן".
מחכים לשיפוץ
כדי להבין את בעיות התנועה בציר בר כוכבא שוחחנו עם מומחה תחבורה, שביקש שלא להזדהות בשל פעילותו העירונית. "יש כמה מפגעים עיקריים בבר כוכבא, שאני מאמין שייפתרו בשנתיים הקרובות, כשתצא לפועל התוכנית לשיפוץ הציר – מרחוב חיים עוזר ועד התחנה המרכזית.
"הבעיה העיקרית היא 'כביש השירות' בבר כוכבא לכיוון צפון, שמתחיל בסופרמרקט 'ויקטורי' ומסתיים סמוך לצומת אורלוב. משתמשים רבים בכביש חושבים שהכביש הזה משמש לנסיעה לכיוון צפון ושהכביש הראשי משמש לנסיעה לכיוון דרום. בפועל הכביש הראשי משמש לנסיעה לשני הכיוונים. כתוצאה מכך הולכי רגל רבים לא מודעים לתנועה הדו-כיוונית ונפגעים מכלי רכב שלא ציפו להם. גם נהגי מכוניות מתבלבלים לפעמים או דעתם מוסחת כשהולכי רגל או רוכבי אופניים חוצים את הכביש.
"בעיה נוספת היא מחסור במעברי חציה בסביבת כביש השירות. קיימת עצלנות של הולכי רגל ומשתמשי תחבורה ציבורית שיורדים בתחנה, במיוחד מול סניף ויקטורי, ומתעקשים לחצות באמצע הכביש וכתוצאה מכך הם נפגעים מרכבים. נוסף למפגעים אלו, תחנות האוטובוס ממוקמות לא טוב לאורך הציר הצפוף, וכך נגרמים עומסי תנועה. עוד נקודה שכדאי לציין היא השחיקה המהירה של צבעי הסימון על הכביש. האספלט של בר כוכבא באיכות נמוכה מאוד, והאזור מלוכלך, מה שמוביל לשחיקה מהירה של הצבע".
בעלי העסקים טוענים שהכביש לא נצבע לעיתים קרובות מספיק.
"אני לא חושב שזה נכון, פשוט יש בלאי גבוה מאוד. בסופו של דבר, למרות כל בעיות התשתית, אם אתה שואל אותי, הגורם האנושי הוא מה שמוביל לרוב התאונות, בעיקר מצד הולכי רגל שפשוט חוצים באמצע הכביש ומתעלמים מהתנועה".
למה העירייה לא מטפלת בכביש?
"כבר לפני שנתיים השיפוץ אמור היה לצאת לפועל, אבל בגלל ויכוחים על מיקום נתיב תחבורה בציר, השיפוץ מתעכב. בשנה-שנתיים הקרובות יחל השיפוץ והכביש יהיה רחב יותר. כביש השירות ייעלם ויהיה נתיב תחבורה ציבורית, שיבודד את האוטובסים מהרכבים הפרטיים".
חבורות שיכורים
וכאילו כל זה לא מספיק, תושבי הרחוב, בעלי העסקים ושאר משתמשיו סובלים גם מריבוי של תקריות אלימות, נרקומנים, שיכורים, עסקים בלתי חוקיים ותופעות מדאיגות אחרות, שהופכים את השהות במקום ללא נעימה ואף מסוכנת.
"כבר עשרות שנים שאבי בן ה-86 מתגורר בבר-כוכבא", מספר אורי, בעל עסק שמודאג מהמצב אליו הדרדר אחד מרחובותיה הראשיים של העיר. "כשאני בא לבקר את אבא בערבי שישי יחד עם הבנות שלי, אנחנו נתקלים באופן קבוע בחבורות שיכורים. זה פחד אלוהים ללכת פה. לא פעם מהגרים דופקים לאבא שלי בדלת, לפעמים גם מאוחר בלילה, כי הם מתבלבלים בדירה וזה מפחיד אותו. ניסיתי לשכנע אותו לעבור, אבל הוא מעדיף להישאר כאן למרות הכל, בחצר האחורית של פתח־תקוה".
המצב שמתאר אורי מדגים את ההדרדרות שמתרחשת זה שנים, אם לא עשרות שנים, בבר כוכבא וסביבתו. כל בעלי העסקים עמם שוחחנו מציירים תמונה דומה, של רחוב קשה ואוכלוסייה חלשה, שנראה כי נשכחו או אולי פשוט מעדיפים להדחיק את קיומם. ההזנחה הזאת מובילה גם לתקריות אלימות לא מעטות. "רק היום בבוקר, כשפתחנו את העסק, שני חבר'ה פוצצו אחד את השני עם מקלות, אבל עד שהמשטרה הגיעה לכאן הם כבר ברחו", מוסיף אורי. "בערב בכלל נהיה פה גן חיות, כשכל השיכורים ממלאים את הרחוב ומתחילים לריב. האירועים האלימים האלה הפכו לשגרה בבר כוכבא".
המשטרה יכולה לעשות יותר כדי להחזיר את הביטחון לרחוב?
"בתחילת השנה מפקד תחנת המשטרה ברק מרדכי הבטיח לנו שיוקצו שוטרים לסיור בסביבה. ראיתי אותם כאן אולי פעמיים וזהו. התחושה היא שמזלזלים בנו".
במשטרת פתח־תקוה טוענים שהם דווקא מודעים לבעיות התחבורתיות והפליליות באזור. "בר כוכבא, שטמפפר ואיזור השוק מוגדרים אצלנו כרחובות אדומים", מספר גורם משטרתי. "יש שם אכיפה מוגברת והרבה פעילויות גלויות וסמויות. בר כוכבא זה רחוב שמזמן כבר משווע לשיקום. הוא בנוי לא טוב ומה שהתאים לכמות הרכבים לפני עשרות שנים כבר לא מתאים כיום. אני מאוד מקווה שהשיפוץ שלו אכן ייצא לפועל בקרוב".
מה לגבי העבריינות באזור?
"האלימות באזור מאפיינת את האוכלוסיות החלשות בסביבה, שחלק גדול ממנה מתגורר בדירות מחולקות. הרבה זרים, מיעוטים, נרקומנים וגורמים נוספים שבשילוב עם אלכוהול מובילים לתקריות אלימות".
יש בעלי עסקים שאומרים שלא מרגישים אתכם.
"אני יודע שהצלחנו לצמצם משמעותית את אירועי האלימות במקום, ובאופן כללי ניתן לספר שהאלימות במרכז העיר היא אחד היעדים המרכזיים של משטרת פתח־תקוה. סגרנו גם המון חמארות ועסקים בלתי חוקיים אחרים באזור, ופינינו פעמיים בשנה האחרונה את המגדל בבר-כוכבא, שהתרחשה בו לא מעט פעילות מפוקפקת".
לא פיל לבן?
ההבטחה הגדולה היא שיפוץ התשתיות, שצפוי רחוב בר כוכבא לעבור בשנים הקרובות. אדריכלית הנוף ספיר ציון ממשרד האדריכלות והתכנון הסביבתי 'מרחבים', שאחראי על תכנון הנוף בפרויקט התחנה המרכזית החדשה, מסבירה איך אפשר, אולי, לשנות את המצב באזור באמצעות מתיחת פנים.
"במקרים רבים לנראות של הרחוב יש השפעה על ההתנהלות האנושית בו. זה לא מדע מדויק, ויש מקרים יוצאים מן הכלל, אבל מהניסיון שלי, כשמשפצים חזיתות מבנים ומבצעים פרויקטים של תמ"א, זה מושך לרוב אוכלוסייה חזקה יותר לאזור. כמו כן, ברחוב שאין בו שימושים מושכים, והוא משמש רק מעבר לציבור, אוכלוסיות מסוימות יימנעו מלהשתמש בו.
"אם הרחוב גם מוזנח ולא נוח לתנועת הולכי רגל, רוכבי אופניים ומכוניות, כי יש בו למשל מדרכות צרות, מחסור בצל ובורות בכביש, זה גם יוביל להימנעות של אנשים משימוש בו. ככה אוכלוסייה נורמטיבית מתרחקת מהמקום, האזור הופך ידוע לשמצה, וזה מושך פעילות עבריינית".
מה יקרה כשתיבנה התחנה המרכזית החדשה? בתל אביב היא הפכה לפיל לבן שהנציח את החולשה של הסביבה.
"התחנה המרכזית בתל אביב אכן מאיימת מאוד, ומצבה של שכונת נוה שאנן הסמוכה לה, שמלכתחילה היתה שכונת מצוקה - הורע. אבל בפתח־תקוה התחנה החדשה מתוכננת היטב, בלי רמפות משוגעות ועם המון מחשבה על שילובה עם הרחוב. לדעתי, התחנה החדשה, שיהיו בה עוד שימושים חוץ מתחבורה, תתרום למשיכת אוכלוסייה חזקה לסביבה. באופן כללי, ממה שאני רואה ויודעת, יש מאמצים לשפר את פני העיר וזה יכול לעזור לחיזוק האוכלוסייה המקומית".
תגובת העירייה: "אכן, רחוב בר כוכבא דורש פעולות שיקום נרחבות ואנו תקווה שנוציא אותן לפועל בקרוב. קיימות תוכניות והוגשה בקשה לתקצוב עבור ביצוע ממשרד התחבורה. בנוסף, אגף תנועה ובטיחות פנה ליועץ תנועה חיצוני כדי שיבדוק את אפשרות שיפור בטיחות מעברי החציה. נפעל ליישם זאת על פי המלצתו".
מתחילת השנה: עשרות תאונות ומקרי אלימות ברחוב בר כוכבא
תחושותיהם של בעלי העסקים והתושבים בנוגע לריבוי התאונות והתקריות האלימות מקבלות גיבוי גם ממד"א.
באשר לתאונות הדרכים ברחוב בר כוכבא והתחנה המרכזית מתחילת השנה, במד"א מספרים כי הם נקראו לטפל בנפגעים מ-19 אירועים שונים. ייתכן שהתרחשו גם תאונות נוספות, קלות יותר, שלא דווחו ולכן לא התקבלו לגביהן נתונים במד"א.
בתקופה זו, ברחוב בר כוכבא והתחנה המרכזית התקבלו קריאות לניידות בתשעה מקרי אלימות. ב-28 מקרים נוספים נפצעו אנשים בנסיבות אחרות, שייתכן וחלקו גם היו קשורות לפלילים, אך לא סווגו ככאלה.
עוד עולה מנתוני מד"א כי מאז תחילת השנה, התקבלו 16 קריאות על שיכורים או אנשים שנצפו שוכבים ברחוב. בנוסף, שלוש פעמים ניידות מד"א נקראו לטפל בנפגעים מאירועי שריפה.
ככל הנראה, ולפי עדויות בעלי העסקים, מספר התקריות האלימות גבוה יותר, אך מקרים רבים אינם מדווחים כלל לכוחות ההצלה והבטחון.