זה קורה כמעט בכל שכונה ובאזורי הבילוי בפתח תקוה: כשיורד הערב יוצאים אופנוענים עם הכלים הכבדים שלהם לרחובות העיר, עושים "דאווינים" ומרימים גלגל תוך שהם מרעישים בצורה יוצאת דופן ומבהילה. מצב דומה ניתן לראות עם מכוניות עליהם הותקן שיפור משוכלל, מה שעושה רעש בלתי נסבל.
מה שתיארנו לעיל הפך לתופעה של ממש בעיר פתח תקוה. בסיור קצר שערכנו ברחובות שחם ותוצרת הארץ בשעת ערב ראינו די מהר אופנוען מרים את הגלגל ונוסע מרחק של עשרות מטרים ברעש אדיר (מצ"ב תמונה).
"זה קורה בדרך כלל כשאני מנסה להשכיב את הילדים לישון", מספרת תושבת שכונת נווה גן שגרה בקומה גבוהה באחד הבניינים החדשים. "הם בדרך כלל מתאספים באזור של תחנת הדלק ואז מתחילים לעשות 'דאווינים' על הכביש, במיוחד בסופי שבוע. הם עושים 'דאווינים' ואנחנו סובלים. אלה חבר'ה צעירים שאין להם אלוהים ולא מעניין אותם שמפריעים לתושבים שגרים כאן. זה פשוט חוצפה ולדעתי אף אחד לא מצליח להשתלט על התופעה הזאת. הרעש בלתי נסבל ומי שלא יכול לחיות בשקט זה אנחנו".
ראיתם ניידת משטרה שמגיעה לטפל בהם?
"לפעמים מגיעה איזה ניידת כשמישהו מהשכנים מתלונן, אבל לדעתי זה משהו נקודתי כי אחרי כמה שעות או ימים הם חוזרים וחוזר חלילה. זה כבר יצא משליטה בכל העיר".
"זה פוגע בבריאות שלנו", מוסיף תושב אם המושבות. "אם זה היה פעם בשנה מילא, אבל זה קורה כמעט כל שבוע ואפילו כמה ימים בשבוע. חייבים כאן אכיפה חזקה, לא רק גלאי רעש אלא ממש שוטרים ואנשי סיור עירוני שיפטרלו בשטח וימנעו את הדבר הזה. מלבד הרעש זה גם מסוכן מבחינה בטיחותית כי הולכי רגל שהולכים על הכביש עלולים להיפגע. זה ממש הפקרות".
יש לציין כי גם מבקר המדינה התייחס למפגעי הרעש בפתח תקוה בדו"ח שפרסם ביולי 2024. מהדו"ח עולה כי בשכונות גדולות בעיר כמו אם המושבות, נווה גן, מחנה יהודה והמרכז השקט חל גידול עקבי במספר פניות התושבים למוקד העירוני בנושא מפגעי רעש.
המבקר אף המליץ לעיריית פתח תקוה כי נוסף על הפעולות שהיא מבצעת למיקוד פעולותיה להתמודדות עם מפגעי רעש, היא תשתמש במידע המתקבל מפניות הציבור למוקד העירוני ותנתח אותו לצורך סיווג מפגעי הרעש ולזיהוי אזורים מהם מגיעות פניות רבות על מנת שתוכל לנצל את המשאבים העומדים לרשותה לטיפול יעיל ואפקטיבי במפגעי הרעש בתחום שיפוטה.
קראו גם:
גלאי הרעש יעזרו?
בעיריית פתח תקוה מנסים בשנה האחרונה להתמודד עם מפגעי הרעש בכבישים באמצעות טכנולוגיה מתקדמת וייחודית בארץ שמאפשרת זיהוי של כלי הרכב מהם בוקע הרעש ומתן קנסות לנהגים. עם זאת, נראה כי בשלב הזה הטכנולוגיה עוד לא ממש מביאה לירידה בהשתוללות על הכבישים על אף שהוצבו גלאים בצמתים סואנים כמו ברחוב גיסין.
"עיריית פתח תקוה היא הראשונה בארץ בקידום פתרונות טכנולוגיים לאכיפת מפגעי הרעש בכבישים", אומרים בדוברות העירייה. "במסגרת זו, פתח תקוה הייתה הראשונה בהתקנת מצלמות לאכיפת רעש בצמתים סואנים, מה שמביא לעשרות דו"חות מדי יום. אנו פועלים להכשרת הטכנולוגיה גם כנגד רכבים משופרים.
"במקביל, החלה פריסת גלאי רעש במרחב הציבורי במטרה לאכוף מפגעים עוד בטרם מתקבלת תלונה במוקד העירוני. לצד האמור לעיל, העירייה פועלת מול המשרד להגנת הסביבה במטרה להרחיב את מבצעי האכיפה כנגד מפגעי רעש ורכבים משופרים ואף להרחיב את סל הסמכויות שבעזרתן פקחי העירייה יוכלו לבצע אכיפה יעילה ומשמעותית יותר, לצד האכיפה שנעשית ע"י המשטרה ובכלל זה משטרת התנועה וכן ע"י פקחי המשרד להגנת הסביבה. כפי שעולה מהדברים לעיל, נושא אכיפת הרעש נמצא בראש סדר העדיפויות העירוני ואנו נמשיך לפעול בנושא בכל הכלים העומדים לרשותנו".
מהעירייה נמסר בתגובה בנוגע לדו"ח מבקר המדינה: "לא ניתנה התייחסות לכלל הנתונים שהועברו ע"י העירייה בנושא, ועל פניו קיים פער גדול מאוד בין הנתונים שמוצגים בדו"ח לבין הנתונים הקיימים ברשות. כפי שהוסבר בתגובה שנשלחה לטיוטת הדו"ח, קיימים נתונים שגויים, ובחלקם לא נמצאה התאמה בין הנתונים המוצגים בדו"ח לבין הנתונים שנמסרו למשרד מבקר המדינה. יצויין כי אגף הביטחון מבצע באופן שבועי הערכות מצב ונערך מיפוי יסודי לכל הפניות אשר מתורגמים לאכיפה בפועל. כמו כן, אגף הביטחון יוזם מבצעי אכיפה נרחבים לטובת, בין היתר, טיפול במפגעי רעש".
מדוברות המשטרה נמסר: "משטרת ישראל מטפלת בנושא במגוון דרכים, לרבות אכיפה בהיבט הפלילי של פגיעה בסדר הציבורי ואכיפה תעבורתית, לצד מניעה, סיכול והורדת כלי רכב שעברו שינוי מבנה ושיפורים בניגוד לחוק. מתחילת השנה הצליחו שוטרי התנועה למנוע מספר רב של אירועים מסוג זה, תוך פסילה והורדת כלי רכב מהכביש ע"י סיירים בוחני התנועה, בהתאם לסמכות בחוק. זה המקום לציין, שככל שישנה התרחשות מסוג זה, יש לדווח למשטרה בזמן אמת, על מנת שנוכל לאכוף בהתאם למען שלום הציבור ובטחון כלל משתמשי הדרך".
פורסם לראשונה: 05:00, 14.03.25