מזה מספר שנים גוברים הדיבורים על הצורך בשיפוץ ושדרוג אזור מרכז פתח־תקוה, שבעברו היה מוקד הבילויים והקניות של תושבי העיר. אלא שמלבד הצורך בהחלפת התשתיות ברחובות הוותיקים, יש צורך לא פחות מכך בטיפול בנושא הפשיעה באזור.
עד כמה המצב בו מדאיג? בשכונת מרכז העיר צפון, או בשמה החדש לב המושבה, נפתחו מתחילת השנה לא פחות מ־1,469 תיקים פליליים. הבשורות המעודדות: כמות העבירות הפליליות בעיר נמצאת במגמת ירידה. כך עולה מנתוני מפת הפשיעה בערי ישראל שפרסמו המשרד לביטחון פנים ומשטרת ישראל, שמתייחסים לשנים 2016-2021.
מרכז הבעיה
מרכז העיר נחשב לחצר האחורית של פתח־תקוה ובצדק רב. תמצאו בו מקרי אלימות, שיכורים שמסתובבים ברחובות ודירות שבהן נמצאים סמים. תושבים באזור חשים חוסר ביטחון במיוחד בשעות הלילה לאחר שבעלי העסקים סוגרים את שעריהם, וכעת מתבררת הסיבה לכך.
הנתון הבלתי נתפס של כמעט 1,500 תיקים פליליים בשכונת לב המושבה הוא יותר מהכמות שנפתחה בחלק משכונות העיר בשש השנים האחרונות גם יחד. מרבית התיקים נפתחו בגין תקיפה, איומים, נזק לרכוש וגניבות.
קראו עוד>>
יחד עם זאת, ועל אף שטרם הסתיימה השנה, יש מגמת ירידה בשנים האחרונות בכמות התיקים שנפתחים באזור. כך, למשל, אם ב־2018 נפתחו 2,509 תיקים, הרי שב־2019 המספר ירד ל־2,148, ושנה לאחר מכן ל־2,022.
גם בשכונה הצמודה, המרכז השקט (מרכז העיר דרום), שמדורגת שניה בכמות התיקים שנפתחו השנה (371), יש ירידה ברמת הפשיעה - מ־633 תיקים ב־2018 ל־579 ב־2019 ו־557 ב־2020.
"במרכז העיר יש מספר סוגי אוכלוסיות שהאופי שלהן הוא כנראה קצת אחר, והאינטראקציה שקורית שם יוצרת את המצבים האלו", מסביר שלומי ערה, מנהל הרשות לביטחון קהילתי "עיר ללא אלימות" בפתח־תקוה. "נכון, מדובר במספר גדול של תיקים אבל בכמות קטנה ביחס למה שהיה. אף אחד לא קוסם שיכול להוריד את הפשיעה לאפס מהיום למחר".
במקום השני
בהשוואה לערים הגדולות מדורגת פתח־תקוה במקום השני בשיעור הירידה בכמות התיקים שנפתחו בשש השנים האחרונות. בין היתר, בשנת 2016 נפתחו 10,619 תיקים, בשנת 2018 נפתחו 10,332 תיקים, בשנת 2019 נפתחו 8,880תיקים, בשנת 2020 נפתחו 8,460 תיקים ובשנת 2021 נפתחו 6,603 תיקים.
בסך הכל מדובר בירידה של 38 אחוז, כשהיחידה שמקדימה את פתח־תקוה היא נתניה עם ירידה של 46 אחוז בכמות התיקים שנפתחו.
אז מה הסיבה לירידה הדרסטית? ערה מסביר כי "קיים שיתוף פעולה 24/7 בין גורמי המשטרה, אגף הביטחון, והרשות לביטחון קהילתי 'עיר ללא אלימות'".
כיצד אתם פועלים הלכה למעשה?
"אנחנו מקיימים ישיבה חודשית בראשות מפקד התחנה עם כל הגורמים המעורבים. יחד אנחנו מנתחים את האירועים שקרו חודש קודם לכן וקובעים תכנית עבודה לשבוע ולחודש הקרובים כדי לתת מענה לצרכים שעולים בעיר.
"מבחינת העבודה בשטח יש היום כ־700 מצלמות שפרוסות ברחבי העיר ומחוברות למשל"ט שמאויש 24/7 ומגיב לאירועים בזמן אמת. כל אחד שחושב היום לעשות מעשה פלילי יודע שהוא כנראה יצולם וייתפס בסופו של דבר.
"בנוסף, יש לנו את השיטור העירוני שהוא אחד מיחידות השיטור הטובות בארץ וסיירת אופנועים המורכבת מיוצאי יחידות קרביות שמחוברים אונליין למשל"ט ויכולים להגיב במהירות. כמו כן, יש לנו את הגופים של הרשות לביטחון קהילתי, מדריכי חבורות רחוב וחמש סיירות הורים שנותנות לנו השלמה בסופי שבוע".
בנוגע לבעיית הפשיעה במרכז העיר מוסיף ערה כי "בסופי שבוע מסיירים ברחובת צוותי מאבטחים של אגף הביטחון שגויסו לפני חודשים ספורים. העניין פה הוא לא רק הצבת שוטרים, מדריכים או סיורים.
"במרכז העיר ראש העירייה משקיע בתשתיות ובאווירה שיש במקום, ובהתאם לכך המקום יהפוך להיות שוקק חיים. מטבע הדברים גם נושא האלימות יתייצב ואני מאמין שבתוך שנה נראה המשך ירידה, אפילו גדולה יותר ממה שהייתה עד עכשיו.
"חשוב להדגיש שכל אחד יכול להרגיש בטוח, ובמידה וחס וחלילה בכל זאת מישהו נקלע למצוקה, היום זמן התגובה שלנו לאירוע הוא מינימלי".
"בזמן אמת"
מלבד מרכז העיר, גם תושבי השכונות נוה גן והדר המושבות (אם המושבות) לא רוות נחת יתר על המידה. אמנם לא מדובר בשכונות מהוותיקות בעיר אבל גם בהן סובלים התושבים מפשיעה שפחות באה לידי ביטוי בתקיפה ואיומים אלא יותר בגניבות כלי רכב.
39 תיקים כאלו נפתחו מתחילת השנה בנוה גן ו־76 בהדר המושבות - 51 מתוכם בהדר המושבות החדשה. בסך הכל נפתחו מתחילת השנה 236 תיקים בנוה גן, 131 בהדר המושבות ו־284 בהדר המושבות החדשה.
"אם אתה מכניס אותי לראש של הגנבים אני שואל את עצמי היכן יש יותר כלי רכב, היכן יש יותר חניונים והיכן יש דרכי מילוט נגישות יותר", מסביר ערה את הסיבות לכמות גניבות כלי רכב בשכונות הסמוכות לכביש 5.
"מה שמעניין אותנו זה שהמשטרה קיבלה את הנתונים והציבה לעצמה כיעד לטפל ולהילחם בגניבות בשיתוף עם הרשות בדרכים שאנחנו יכולים לסייע להם".
מהן אותן דרכים?
"דיברנו עם ועדי בתים, ואלו שרצו לשתף איתנו פעולה נתנו לנו כתובות איי פי של המצלמות וחיברנו אותן למשל"ט שלנו ולמשל"ט המשטרתי. זה מאפשר לנו לראות תמונה בזמן אמת. היו גם תושבים שסייעו וישבו על המצלמות שלהם ולכן היו הרבה תפיסות בזמן אמת. גם סיירים שלנו מסתובבים שם והם גורמים לגנב לחשוב פעמיים אם להגיע או לא.
"בסוף צריך גם טיפול מערכתי בענישה ברמת המדינה. אנחנו נעשה את כל מה שאפשר כרשות כדי לגרום לגנבי הרכב ללכת למקום אחר למרות שכמובן עדיף שלא יעשו זאת בכלל. בין היתר, אנחנו פועלים לחיזוק שיתוף הפעולה בין העירייה למשטרה, לרשות לביטחון קהילתי ולתושבים. הם יהיו חלק מאיתנו בהקשר הזה כי לא כל דבר אפשר לפתור לבד.
"ברגע שאנחנו מגובים ויש לנו תושב או סייר או מצלמה במשל"ט שזיהתה עניין או תושב שהתקשר כי יש לו אות מהאיתוראן, אנחנו יודעים להגיב מהר וגם למשטרה יש סיורים. אפשר לעצור את הגנבים במחסומים וכבר סיכלנו הרבה אירועים כאלו".
מה היעדים שהעירייה מציבה לקראת שנת 2022?
"אנחנו כרגע בונים את תכנית העבודה לשנה הבאה שהיעד בה הוא ירידה של כמות אחוזים מסוימת לעומת השנה הזו. אני לא יודע לומר בוודאות בכמה אחוזים מדובר, אבל אם תשאל אותי צריך לשמור על רף ירידה של 20 אחוז באופן כללי אל מול המקום המצוין שאנחנו נמצאים בו עכשיו.
"זה ישים אותנו במקום מעולה בהמשך. חלק מהתהליכים שיובילו אותנו לשם הם הוספת מצלמות ותגבור סדר הכוחות.
"בנוסף, צריך להבין את החשיבות שבמעורבות התושבים, גם בדיווחים וגם בהתנדבות שלהם לסיירות הורים ולמשמר המושבה שיוקם בימים הקרובים על פי המודל של המשמר האזרחי ויפעל תחת העירייה. זה עוד כוח משמעותי של נראות ובולטות בשטח.
"התושבים צריכים להבין ששיטור עירוני או פקחים לא מחפשים להרע אלא לשמור על המצב הקיים ועל הביטחון שלהם, והם צריכים לסייע לנו".
לעדכונים: חדשות פתח תקוה