שביתה כללית: תלמידי בית הספר היסודי שיפר בפתח תקוה שובתים היום (שישי) לחלוטין, מכיתות א' ועד כיתות ו'. זאת לאחר ההפגנות וההשבתות שהיו בשבועות האחרונים.
הסיבה להפגנות ולשביתות היא דרישת ההורים לשבץ את בוגרי כיתות ו' בחטיבה קרובה יותר לביתם (באזור אם המושבות) ולא במוסד חינוכי שנמצא בקצה השני של העיר (ארנס) כפי שקורה כיום.
בבית הספר שיפר, שהוקם בשנת 1965, לומדים כ-570 תלמידים ב-21 כיתות, שאחת מהן מיועדת לחינוך מיוחד. בממוצע לומדים בו 32 תלמידים בכיתה. שכבת ו' כוללת 86 תלמידים, שלומדים בשלוש כיתות. השכונה ממוקמת בצפון העיר, סמוך לצומת סגולה.
השכונה הקרובה ביותר לשיפר-נווה דקלים היא אם המושבות, שבה נמצאים מוסדות חינוך רבים שש-שנתיים, כגון רמון, גולדה, אחד העם ועוד.
"התחושה היא שהילדים שלנו שווים פחות"
"התחושה היא שהילדים שלנו שווים פחות מאשר ילדים של שכונות אחרות. למה הם צריכים לנסוע לקצה השני של העיר כדי ללמוד?", כך אומרת השבוע בכעס אם מבית הספר שיפר, שמשקפת את הלך הרוח בקרב מרבית ההורים במוסד החינוכי.
לטענתם, למרות שקיבלו הבטחה מראש העירייה, רמי גרינברג, כי ילדיהם ישובצו לשש־שנתי רמון שבשכונת אם המושבות, הרי שטרם נמצא פתרון עבור בוגרי כיתות ו' שנאלצים לנדוד עד לשש־שנתי ארנס שבכפר גנים.
בשבועות האחרונים החליטו ההורים לעשות מעשה ולאחר שהשביתו פעם אחת את הלימודים בשכבת כיתות ו', הם השביתו בשבוע שעבר את הלימודים פעם נוספת, יחד עם שכבת כיתות ה'. ביום שישי שעבר הם הפגינו יחד עם הילדים מחוץ למוסד החינוך והיום כאמור שובתים באופן מלא. כעת הם מצהירים: "נלך עד הסוף".
"הילדים נוסעים כמעט שעה בהסעות"
מזה שנים רבות ששכונת שיפר סובלת מהיעדר חטיבה או תיכון בתחומה או בסמוך אליה, והתוצאה היא שתלמידים נאלצים לנדוד למוסדות חינוך מרוחקים. בעבר היו תלמידי השכונה נוסעים עד לחטיבת אחד העם ובהמשך לחטיבת רשיש, שנסגרה בינתיים.
בשנתיים האחרונות נוסעים התלמידים עד לכפר גנים ג', וכעת ההורים דורשים שיתוקן העוול, כהגדרתם.
ניצני המאבק החלו למעשה עוד בקדנציה של ראש העירייה לשעבר, איציק ברוורמן, ומי שהיה שותף למאבקם הוא לא אחר מאשר גרינברג בהיותו איש אופוזיציה.
"הילדים שלנו צריכים להתעורר בשש בבוקר כדי להתארגן ולצאת להסעות, שמגיעות לבית הספר בקצה השני של העיר אחרי 45-50 דקות של נסיעה בפקקים", אומר עדי בוגנים, חבר הנהגת הורי בית הספר.
"אחרי הלימודים, בגלל הנסיעות הארוכות, הם מגיעים הביתה בשעות מאוחרות יחסית. מה עם זמן לשיעורי בית ופעילויות שכל נער ונערה עושים אחר הצהריים? מה עם ימי הולדת של תלמידים מהכיתה ומפגשים חברתיים? להקפיץ את הילד ולהחזיר אותו מהקצה השני של העיר פוגע באיכות החיים".
אם מבית הספר מחזקת את דבריו: "איכות החיים של הילדים שלנו שונה כנראה ביחס לזו של ילדי אם המושבות או השכונות האחרות, שלהם לוקח 20 דקות לכל היותר כדי להגיע לבית הספר. זה כמובן משאיר להם זמן פנוי להכנת שיעורים, מפגשים חברתיים וחוגים".
את מרגישה שהעירייה מתייחסת אליכם אחרת מאשר לשכונות אחרות?
"בעירייה פועלים בשנים האחרונות למען השכונה, ובגלל זה התפלאתי שזה היחס שקיבלנו. לא ציפיתי לזה. גרינברג היה איתנו לפני הבחירות בהפגנות, הוא יודע בדיוק מה מצב השכונה ומכיר את המצוקה של הילדים שמסיימים יסודי. היום יש הרגשה שהדברים השתנו והכל נגדנו".
בתקופה האחרונה ניסו בהנהגת ההורים להגיע עם העירייה לפתרון מוסכם, כשאחת ההצעות של הרשות הייתה לערוך הגרלה בין תלמידי שכבת ו', במסגרתה הקבוצה שתיבחר תשובץ יחדיו בחטיבה קרובה יותר. ההורים התנגדו לכך בטענה כי "זו אופציה הזויה שלא נותנת מענה מקצועי לבעיה הקיימת".
כשהחליטו כי לא נותרה ברירה מבחינתם, הם השביתו את הלימודים בשכבת כיתות ו' ליום שלם. ביום חמישי שעבר הצטרפו לשביתה נוספת, תלמידי כיתות ה', ולמחרת (שישי) נערכה הפגנה בכניסה לבית הספר.
למרות צעדי המחאה, טוענים ההורים כי אף גורם רשמי מטעם העירייה לא פנה אליהם כדי למצוא פתרון. "בינתיים פנו מספר עוזרים או מקורבים שניסו לגשש כדי להבין היכן הדברים עומדים מבחינתנו", אומר בוגנים.
אין לכם חשש שההתעסקות בעניין וההשבתות יפגעו בשגרה של הילדים?
"יותר ממה שהילדים כרגע נפגעים ועתידים להיפגע כתוצאה מהמרחק, לא יכול להיות. המאבק שלנו זוכה לתמיכה רחבה בשכונה ואפילו יש עלינו לחץ להחריף אותו. אבל אנחנו באים בגישה של הידברות ולא לשבור את הכלים. אנחנו באמת רוצים להגיע לפתרון שמוסכם על כולם. יחד עם זאת, אם הגישה של העירייה תהיה שאין מה לעשות ולא רוצים לשמוע אותנו, לא נהסס להגביר את המאבק".
המחאה צפויה להחריף: אלה הצעדים הנוספים שנשקלים
בעירייה טוענים כי בעבר הוצע לתושבי השכונה לבנות חטיבה בסמוך למסוף ארנס, אבל ההצעה נדחתה על ידי קבוצת תושבים, ביניהם נציגים בהנהגת בית הספר. בהמשך הוסיפו בעירייה כי השיבוץ של בוגרי שיפר היום בחטיבת הביניים ארנס בוצע על פי דרישת ההורים לפני שלוש שנים.
כמו כן, נטען על ידי העירייה כי "בשיח שנערך בחודשים האחרונים עם תושבי השכונה ונציגי הנהגת ההורים בבית הספר, הוצעו להורים שלוש אלטרנטיבות: מעבר בוגרי שכבה ו' כולה בשנת תשפ"ג לחטיבת ברנר, שיבוץ במספר מוסדות באם המושבות ונוה גן (בהתאם למספר המקומות הפנויים, אבל לא כשכבה אחידה) והמשך לימודים כשכבה אחת בחטיבת ארנס".
בוגנים, כמו הורים אחרים, שולל את הטענות: "כשהוחלט על סגירת רשיש, הוצגו בפנינו שלוש אפשרויות: חטיבת ארנס, חטיבת ברנר או בן גוריון. לא הוצע לנו שום מוסד קרוב ושילוב עם אם המושבות. מאחר ושלושת בתי הספר מרוחקים מאיתנו, בחרנו ב'רע במיעוטו' והעדפנו את ארנס שהיה חדש מהניילון בידיעה שזה פתרון זמני בלבד עד שניכנס לרמון, על פי הבטחה של גרינברג".
למה לא הסכמתם לבנות שש־שנתי סמוך למסוף ארנס?
"טענה לא נכונה ולא מדויקת. היה רעיון שהועלה במסגרת שיחה עם תושבים במתנ"ס 'נפלאות', שם גם נשאלו שאלות וכך זה נגמר. לא יצאנו עם הצעה רלוונטית לתושבי השכונה".
המצב הנוכחי נראה כמו מבוי סתום. מה אתם מתכוונים לעשות?
"ככל שנתקרב לחנוכה ולתחילת הרישום לחטיבות לשנה הבאה, נחריף את המאבק. בין הצעדים שנשקלים: השבתה לאורך זמן, רעש תקשורתי נוסף, פגישה עם משרד החינוך כדי שייחלצו לעזרתנו ועוד צעדים נוספים שלא אפרט כרגע".
משהו שנראה בקרוב?
"בהחלט, אבל אם תהיה הידברות עם רצון אמיתי של העירייה לפתור את הבעיה, כמובן שנבטל את השביתות. אנחנו לא באים להילחם, אלא ההיפך. אנחנו מחפשים לחזור לנורמליזציה בזמן שתהיה הידברות שתסייע לבוגרי בית הספר. יש כבר אימהות שלא רוצות לרשום את הילדים שלהם לחטיבה בשנה הבאה. הם מסיימים ו' ולא יודעים מה יהיה איתם".
איך בכל זאת אתה רואה את העניין נפתר?
"אנחנו מוכנים למציאת פתרון קרוב לבית, שיפסיק את ההסעות המתישות ושיהיה באשכול אם המושבות. אנחנו רוצים את השכונה שהכי קרובה אלינו דמוגרפית. מה שקורה פה במשך 20 שנה זה דבר חריג. ילדים שקמים בבוקר ונוסעים לצד השני של העיר זה לא משהו שאופייני לעיר גדולה".
עד כמה רחוק אתם מוכנים ללכת?
"אנחנו רוצים פתרון ראוי לילדים ולא נתפשר".
"הגענו למצב קיצון"
אורלין כהן, אם נוספת מבית הספר, שחברה בהנהגת ההורים, מחזיקה בעמדה דומה. "הגענו למצב קיצון אם החלטנו להשבית את בית הספר", היא מבהירה. "אני אומרת זאת על בשרי כי הילדים מפסידים חומר מאוד חשוב לפני שהם עולים לחטיבה. בעירייה לא מתייחסים אלינו, לא פונים אלינו ובכל פעם ממחזרים אותה תשובה שרחוקה מהאמת. אנחנו מרגישים מרומים והחלטנו שזהו. לא הגיוני שילדים מתענים ככה".
בעירייה טוענים שהציעו לכם פתרונות ולא הסכמתם.
"זה לא נכון. בשנה האחרונה התלמידים היו אמורים להיכנס לרמון, ובישיבה האחרונה שקיימנו עם נציגי העירייה נאמר שרק שכבת ג' של היום תיכנס אליו. כלומר, במקום להכניס אותנו, גרינברג החליט להכניס בתי ספר אחרים על חשבון הגב שלנו וההבטחות שקיבלנו. למה תמיד שיפר בעדיפות אחרונה ואפשר לעשות איתנו מה שרוצים? זה לא הוגן. למה ילדים שיש להם בית ספר במרחק 15-20 דקות הליכה צריכים לנסוע כל יום 40-50 דקות לכל כיוון?
"מעבר לזמן בדרכים, יש לא מעט מקרי אלימות בהסעות השונות ולא תמיד הן מגיעות, כך שבסופו של דבר כדי להגיע כל יום לבית הספר הילדים צריכים לעבור מסכת עינויים. לכן החלטנו שהפעם זה עד הסוף ונגיע לכל מקום, גם עד לקודקוד של משרד החינוך אם נצטרך. אנחנו רוצים שהילדים שלנו ילמדו באם המושבות בלי לפצל תלמידים ובלי הגרלות".
"אני חושבת שמשרד החינוך עדיין לא יודע את העניין הפדגוגי שהילדים עוברים. ברגע שידעו שם, הם יהיו מחויבים לתת לנו מענה, וזה אפשרי. עשינו שיעורי בית ולא דרשנו פתרונות לא אפשריים".
מהעירייה נמסר בתגובה: "שיבוץ בית הספר שיפר בחטיבה עמד בראש סדר העדיפויות העירוני. כבר בדצמבר 2018 הועברה הצעה לתושבי השכונה ולהנהגת בית הספר לבניית חטיבה בתחומי השכונה. ההצעה נדחתה על ידי קבוצת תושבים, ביניהם נציגים בהנהגת בית הספר שיפר דאז, על רקע אי הסכמות באשר לשיבוץ בתי הספר הנוספים שתוכננו להזין את החטיבה. כמו כן, השיבוץ של בוגרי שיפר כיום בחטיבת ביניים ארנס בוצע לפי דרישת הנהגת ההורים לפני כשלוש שנים. עם השיבוץ שודרג מערך ההסעות, נוספו לשכונה קווי אוטובוס ותדירות האוטובוסים תוגברה, וכן ניתנה הקצאת כרטיס רב קו.
"בשיח שנערך לאחרונה עם תושבי השכונה ונציגי הנהגת ההורים הוצעו להורי שיפר שלוש אלטרנטיבות. המענה הניתן על ידי העירייה ממוקד, ענייני, מקצועי ומשקף בצורה כנה את האפשרויות הקיימות מהבחינה הכמותית של התלמידים לפי הניתוח העירוני.
ההצעות שהעלו ההורים לגבי הוספת מבנים יבילים לבתי ספר קיימים באזור אם המושבות ונוה גן ו/או תוספות בנייה זמנית וכו', נבדקו אך הן אינן ישימות. כיוון שהדבר איננו עולה בקנה אחד עם הנחיות משרד החינוך לגבי בנייה בגודל תא השטח של בתי הספר הקיימים. לפיכך, אין בנמצא אפשרות לכלול את כלל תלמידי בית הספר בשנת הלימודים הבאה בשיבוץ כשכבה אחד באם המושבות או נוה גן.
"העירייה קשובה לצרכי התלמידים ותמשיך להשקיע בפיתוח ובקידום שלהם, לרבות הרחבת כיתת המחשבים בימים אלו והשקעות נוספות בפעילויות העשרה ופדגוגיה".