פרסום ראשון: העירייה מאיימת לעצור את הבנייה המאסיבית ברחבי פתח תקוה בגלל מה שהיא מכנה "הפרות חוק חוזרות ונשנות באתרי בניה והפרעה לסדר הציבורי" מצד הקבלנים.
בעיר נבנות בימים אלה כ-10 אלף יחידות דיור בשכונות רבות ועוד אלפי דירות נוספות צפויות להיבנות בשנים הקרובות בפרויקטים שונים. אל מוקד 106 של העירייה והגורמים הממונים מגיעות תלונות רבות מצד תושבים על פגיעה באיכות חייהם בגלל הבנייה.
אולי יעניין אתכם:
אחת השכונות שסובלות הכי הרבה היא שיפר-נווה דקלים, שם נבנות במקביל אלפי יחידות דיור במספר בניינים רבי קומות. "השכונה שלנו הפכה לאתר בנייה אחד גדול", אומרת תושבת רחוב פינטו. "אני יוצאת בבוקר עם הילדים ומשאיות חוסמות את הדרך בדיוק בשעות הכי עמוסות, יש המון רעש ולכלוך מסביב ולא מפסיקים לחפור. אתה לא יכול לתאר לעצמך כמה אנחנו סובלים כאן".
גם תושב מרכז העיר מספר על ההתמודדות שלו עם הבנייה: "הרחובות במרכז פתח תקוה צרים ולא בנויים למשאיות שתוקעות את התנועה", הוא מספר. "זה נראה כאילו כל העיר הפכה לאתר בנייה אחד גדול ואף אחד לא חושב על הסבל של התושבים. נמאס לנו כבר, חייבים לעצור את ההיתרים".
נושא נוסף שאיתו מתמודדים בעירייה הוא משאיות ששופכות פסולת בניין בשטחים הפתוחים בעיר, כמו באזור ירקונים. לצורך כך הוקמה סיירת שטחים פתוחים שבעזרת שוטרים עירוניים תופסים באופן שוטף נהגי משאיות וגם נותנים להם קנסות כבדים. הסיירות פועלות באופן גלוי וסמוי ומשתמשות גם באמצעים טכנולוגיים לתפיסת העבריינים.
האיום של העירייה
כאמור, בעקבות התלונות הרבות של תושבים בעירייה החליטו להסיר את הכפפות. במכתב ששלח מהנדס העיר אינג' איציק אוז'לבו ליזמים וקבלנים הבונים בעיר וכן להתאחדות הקבלנים המקומית, הוא מציין כי לאחרונה חברות הבנייה ברחבי העיר "מפרות באופן מודע ובוטה את הוראות החוק והנחיות מינהל הנדסה בנוגע לניהול אתרי הבנייה בעיר".
במסמך, אשר הגיע לידי ידיעות פתח תקוה, נכתב כי העירייה נאלצת להתמודד עם תופעות חריגות ותלונות תושבים רבות בגין: חריגה משעות העבודה המותרות בחוק; התעלמות מהסדרי התנועה המאושרים, הפרעה לתנועה וחסימת צירים ללא אישור ובשעות העומס; פגיעה וחסימה במדרכות ובמרחב הציבורי מסביב לאתר ולרחובות הסמוכים; פגיעה ברכוש משותף של בניינים גובלים; עודפי חפירות ופסולת בניין של מועברים לאתרים מורשים אלא נשפכים בשטחים פתוחים ברחבי העיר.
אוז'לבו מוסיף במכתב: "אנו רואים בחומרה רבה הפרות אלו וננקוט בכל אמצעי האכיפה העומדים לרשותנו. שיתוף הפעולה, שמירה על הסדר הציבורי וכיבוד התושבים הקיימים הינם אבן היסוד של מערכת יחסים תקינה בין תושבי העיר והרשות המקומית לבין הקבלנים והחברות הבונות בעיר".
בהמשך מוסיף אוז'לבו כי "הפרת אמון מצד הקבלנים תגרור התנגדויות ותרעומת רבה בקרב הציבור כנגד המשך הבנייה המאסיבית בעיר, דבר שיביא בהכרח להשלכות על המדיניות העירונית בנושא".
מה אומרים הקבלנים?
האיום של מהנדס העיר הופץ לקבלנים וחלקם הופתעו ממנו. "לא תמיד הקבלן אשם", אומר אחד הקבלנים הוותיקים. "אם יש למשל אתר ברחוב רוטשילד במרכז העיר שיש לו רק כניסה אחת אז ברור שייווצר עומס תנועה כי גם ככה מדובר ברחוב פקוק. בסופו של יום הקבלנים עומדים במה שצריך כי הם יודעים שיש עוד פרויקטים בדרך ושהם יצטרכו דברים. אם אתה בא לבקש משהו מהעירייה ואתה מסומן כאחד שעובר עבירות של שעות עבודה וכל מיני צרות כאלה, אז לא תמיד מישהו יחייך אליך. אתה צריך לעמוד בתנאים של העירייה כדי שיעזרו לך במה שאתה צריך".
יש הרבה תלונות על מה שקורה סביב אתרי הבנייה
"כשבונים 10 אלף דירות במקביל, זה באמת טירוף וגורם לפקקים רציניים. קח למשל את שכונת רמת ורבר, הכל פקוק וצפוף ואוטוטו מתחילים עוד. ההיתרים יצאו ב'בום' ומתחילים לעבוד. אתה לא יכול לחכות, יש לך התחייבויות וזה גורם לצפיפות. אנחנו מבינים את העירייה: אין חניה, יש לכלוך, רעש - אבל בסוף העיר מתחדשת. פתח תקוה זה אתר בנייה אחד גדול. קבלנים התחילו להעסיק עובדים מיוחדים כדי לנקות להם את האתרים מבחוץ והשטח יהיה נקי. אני מכיר את הקבלנים, הם משתדלים. אנחנו לא כועסים על העירייה. צריך לזכור שיש לקבלנים התחייבויות וצריך לעלות על קרקע. האמת, מסכנים התושבים שחיים באתר בנייה אחד".
יו"ר ארגון הקבלנים בפתח תקוה, ארלה דינוביץ, מסר בתגובה: "אנו והעירייה נשלב ידיים ונטפל בכל לשביעות רצון כולם. יש בינינו לבין מינהל הנדסה ברשות מהנדס העיר יחסי עבודה מצויינים, אנו נתגבר ביחד על הנושא האמור לרווחת התושבים ומבלי לפגוע בבונים והיזמים. אין סיבה לעשות מהומה מדברים פתירים. אנו סומכים ידינו על העירייה כי הנושא ייפתר".