כמעט שנה אחרי הבחירות המקומיות, מדד החופש של "ישראל חופשית" בדק את הערים החופשיות והמרסנות ביותר. אז מה הדירוג של פתח תקוה?
2 צפייה בגלריה
התחנה המרכזית פתח תקוה
התחנה המרכזית פתח תקוה
התחנה המרכזית פתח תקוה
(צילום: שירות מיינט)

על פי "ישראל חופשית" פתח תקוה ממוקמת במקום ה-17 של מדד החופש לצד קריית אתא. למרות צרכי חיילי המילואים בזמן המלחמה, פתח תקוה עדיין לא מספקת שירותים בסיסיים כמו תחב"צ בשבת ולא מקצה משאבים לקהילות לא אורתודוקסיות, אבל כן מקיימת אירועים לכבוד הנובי גוד.
נקודה לציון בסוגיית החינוך – התכנים החיצוניים המוכנסים לבתי הספר בעיר מפוקחים ע"י העירייה ואף נעשים בשיתוף ועדי ההורים.
סך תקציבי העירייה המוקצים למועצה הדתית, למוסדות התורניים ולתרבות תורנית עומדים על למעלה מ-32 מיליון שקלים.
למרות שנה שבה ישראל שקועה במלחמה, סוגיות של דת ומדינה הוסיפו לעמוד במוקד סדר היום הציבורי. בהסעות בשבת אל החזית וממנה, באפשרות להשיב ארצה לחג ישראלים רבים שנתקעו בגלל ביטולי טיסות, ביחס ללוחמות ולחיילות בכלל, בהסדרי הקבורה של בני דתות שונות ובגישת המדינה כלפי בן זוג של לוחם שנפל – בכל אלו סערו הרוחות. פתח תקווה נותרה מאחור בסוגיות המהותיות ביותר על פי הציבור הישראלי: תחבורה ציבורית ומסחר בשבת אך דווקא מצטיינת בסוגיית החינוך וביחסיה ללהט"ב.
'מדד החופש העירוני' לשנת 2024, שנערך בפיקוחו האקדמי של פרופ' עמית שכטר מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובהובלת החוקר ארן רונדל ומתפרסם זו השנה השביעית, בחן גם השנה את מידת החופש ממנה נהנים תושביהן של 35 ערים בישראל, ודירג אותן מהעיר הליברלית ביותר ועד השמרנית ביותר. למדד נוספו השנה שבע ערים חדשות, כך שבסך הכול נבחנו 35 הערים המרכזיות בישראל. כל אחת מהן נמדדה ב-11 קטגוריות, שמשקלן נקבע על בסיס סקר עמדות ציבור שנערך ע"י החוקר נמרוד ניר, מכון אגם, האוניברסיטה העברית.
הפעם, המדד מסכם את שנת הקדנציה הראשונה של ראשי הערים בחלוף שנה מאז הבחירות המוניציפליות, החדשים והוותיקים, ובוחן מי עמד בציפיות – ומי השאיר את התושבים מאחור. פתח תקוה נותרת השנה סגורה בשבת – העירייה לא מספקת תחבורה ציבורית בתוך העיר ומחוצה לה, כך שחיילי המילואים המתגוררים בה – שרק בשני חודשי הלחימה הראשונים, עשו מעל 700 אלף ימי מילואים כולם יחד – נאלצו להסתדר לבדם.
אוריקידר, מנכ"ל תנועת 'ישראל חופשית': "גם בשנת מלחמה, אין מקום לתירוצים: הציבור מצפה לתוצאות בשטח – תחבורה ציבורית בשבת, מסחר פתוח ומרחב ציבורי שוויוני לכולם. מי שלא יעמוד בציפיות עשוי לגלות שדיבורים על שינוי כבר לא מספיקים, הציבור דורש עשייה אמיתית".

2 צפייה בגלריה
המתחם המסחרי מול התחנה המרכזית פתח תקוה
המתחם המסחרי מול התחנה המרכזית פתח תקוה
המתחם המסחרי מול התחנה המרכזית פתח תקוה
(צילום: שירות מיינט)

קראו גם:

בתוך כך, לפי "ישראל חופשית" פתח תקוה השנה הגיעה למקום ה-17 במדד, יחד עם קריית אתא, ולכאורה לא הרבה השתנה אצלה - עדיין אין תחבורה ציבורית בשבת שממומנת ע"י העירייה, לא הוקם מרשם עירוני לזוגות ידועים בציבור וגובה הפרש ההנחה לרחצה בהפרדה מגדרית בבריכה עירונית הוא עדיין הגבוה ביותר מבין כלל הערים. מנגד, היא מקבלת שוב ציון מקסימלי בקטגוריה של קבורה אזרחית, ביחסה לקהילת הלהט"ב וגם בקטגורית החינוך, שכן היא לוקחת אחריות על התכנים המועברים לתלמידי העיר על ידי עמותות חיצוניות.
במדד המסחר בשבת, אליו הציבור מייחס משמעות רבה על פי הסקר שנערך, עומדת פתח תקווה על ציון נמוך של 6 מתוך 16, זאת בגלל שקיים איסור בחוק על פתיחת חנויות ומוסדות תרבות במהלך השבת – עם החרגה למי שאינו יהודי, וכן בשל היעדר מכולות פתוחות ברוב חלקי העיר.
כמו כן, בבריכה העירונית "המושבה" יש הנחה של 45% לנכנסים בזמן רחצה בהפרדה, לעומת מי שרוחץ באותה בריכה – ביתר ימות השבוע ברחצה הכללית, ואין אפשרות לרישום זוגות בנישואים אזרחיים בעיר. העירייה לא מקצה משאבים לקהילות לא אורתודוקסיות ולא מקיימת אירועים בשיתוף קהילות לא אורתודוקסיות. מה שכן, מקיימת אירועים לכבוד הנובי גוד.
בשני מדדים עיקריים העירייה דווקא מצטיינת. הראשון, הוא היחס שלה לקהילת הלהט"ב – העירייה ארגנה ותמכה באירועי גאווה בעיר, היא מחזיקה עו"ס זמין לקהילה, קיים סניף של איגי בעיר והעירייה משתפת פעולה עם ארגונים המזוהים עם הקהילה דוגמת בת קול.
תחום נוסף בו מצטיינת פתח תקווה הוא החינוך - לעומת מרבית הערים שדורגו גבוה במדד ונחשבות לליברליות וחופשיות. בעוד והן לא מפקחות על התכנים מעמותות חיצוניות המגיעים לילדי בית הספר, ולא מערבות את ההורים, עיריית פתח תקווה דווקא כן מפקחת על התכנים המועברים לילדים, וגם משתפת את ההורים בהם דרך וועדי ההורים.
בפתח תקוה יש קבורה אזרחית לתושבי העיר בבית העלמין ירקון. העירייה ארגנה ותמכה באירועי גאווה בעיר. יש עו"ס לקהילה ופרטי הקשר שלו פורסמו באתר העירייה. קיימות קבוצות איגי פעילות בעיר והעירייה משתפת פעולה עם ארגונים אחרים כמו בת קול.
מדוברות העירייה נמסר: "עיריית פתח תקוה קשובה לכלל הקהלים בעיר, ופועלת למתן מענה עבור כל הצרכים הנדרשים. במסגרת זו העירייה מקצה משאבים לכל קהילה על פי צרכיה, ואף קידמה בשנים האחרונות את פתיחת הבית הגאה בעיר ועוד.
בנוסף, לאורך המלחמה העירייה פעלה לרווחתם של אנשי המילואים ומשפחותיהם במגוון דרכים, לרבות סדנאות העשרה במיצוי זכויות ובנושאים נוספים, מתן הנחות בארנונה ובאגרות שילוט, אירועי משפחות וגיבוש יחידות, מתן סיוע פרטני לצרכי המשפחות ועוד. התחבורה הציבורית הינה באחריות משרד התחבורה וככל שהמשרד ירצה להפעיל תחב"צ בשבת זה יקרה גם בפתח תקוה. העירייה תמשיך לפעול באופן שיוויוני עבור כלל הקהילות בעיר ותמשיך להשקיע בנושא את המשאבים הנדרשים".