א' הוא קשיש בן 81 שיצא מטיפול רפואי ב'מגדל המאה' ברחוב אבן גבירול בתל אביב. לרוע מזלו, הוא עלה למונית של נהג בשם גל קיטרון. עלות הנסיעה היתה 70 שקלים, ובסיומה ביקש א' לשלם בשטר של 100 שקל.
4 צפייה בגלריה
מענק כספי לעצמאים ובעלי העסקים הקטנים והבינוניים
מענק כספי לעצמאים ובעלי העסקים הקטנים והבינוניים
(צילום המחשה: shutterstock)

"הנהג שאל אותי אם יש לי שטר של 200 שקל והשבתי בשלילה", משחזר א' ואומר, "הוא הציע לי שאני אתן לו שטר של 50 שקל, והוא בתמורה יחזיר לי שני שטרות של 50. חשבתי שהוא עושה לי טובה. אחרי כמה ימים ניסיתי לשלם בשטרות בסופר והתברר לי שהם מזויפים".

הכל במדפסת ביתית


והסיפור של א' ממש לא יחיד, בכל הקשור לנהג המונית קיטרון שנהג לעקוץ לקוחות קשישים בכל רחבי הארץ: הוא היה מחזיר עודף ללקוחותיו, לרוב קשישים, בשטרות מזויפים, שאותם הדפיס במדפסת רגילה למדי בביתו. על פי כתב האישום נגדו, לפני כארבע שנים קיטרון בן ה-58 מדרום בארץ, יצר חלק גדול מן השטרות המזויפים באמצעותם ביצע את העוקץ כלפי האוכלוסייה המוחלשת.

4 צפייה בגלריה
זייף והונה. נהג המונית גל קיטרון
זייף והונה. נהג המונית גל קיטרון
זייף והונה. נהג המונית גל קיטרון
(צילום: פייסבוק)

במקרה אחר, קיטרון הסיע במונית בני זוג בני 89 מבית האופרה בתל אביב לביתם. בתום הנסיעה הם שילמו בשטר של 50 שקל, ואז קיטרון טען בפניהם כי השטר נראה 'לא בסדר'. הוא לקח את השטר המקורי והחזיר להם שטר 50 שקל מזויף. בני הזוג בתמימותם מסרו לקיטרון שטרות נוספים של 50, 100 ו-200 שקל. "הוא טען שגם השטרות הללו שמסרנו לו מזויפים", מספר אחד מבני הזוג, "הוא מסר לנו שטרות אחרים. מאוחר יותר התברר לנו שכל השטרות שהוא נתן לנו מזויפים".
השוטרים הצליחו לאתר את קיטרון, ובמונית שלו מצאו 35 שטרות של 100 שקל, 22 שטרות של 200 שקל ותשעה שטרות של 50 שקל – כל השטרות היו מזויפים. בחיפוש בביתו נמצאו עוד שטרות מזויפים, לצד מדפסת ששימשה להדפסת השטרות, חבילות דפים להדפסה וחותך דפים (גיליוטינה).
"זו הייתה איכות זיוף ברמה נמוכה. 'השטרות' הודפסו במדפסת ביתית", מספר קצין משטרה ל"ידיעות תקשורת, "הוא עקץ בעיקר קשישים - עשק אותם". קיטרון נעצר ונחקר במשטרה. נציג המשטרה אף מציין, כי החשוד הודה בחקירתו, שקנה חלק מן השטרות בסכום כולל של 5,000 שקל תמורת 500 שקל בלבד. עם זאת, הנאשם הצליח 'להיפטר' מ-2,000 שקל בטרם נעצר.
הפרקליטות הגישה השבוע כתב אישום נגד קיטרון ומייחסת לו עבירות חמורות של זיוף שטרות, החזקת חומר לזיוף שטרות, עושק, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. עם זאת, בבדיקת "ידיעות תקשורת" - מה העונש הצפוי על מעשים כאלה, גורמים בפרקליטות מספרים כי מעבר לצד העברייני בכל הסיפור – המשפט שיפתח נגד קיטרון יכלול גם את הממד הכלכלי – כלומר יש כאן צד של הלבנת הון כמו של ארגון פשיעה, וזיוף שטרות זה למעשה פגיעה במדינת ישראל ובכלכלה שלה, מה שלמעשה מחמיר עוד יותר את מעשה הפשיעה.

"בחיים לא יזהו"


בבנק ישראל לא מוכנים לנקוב בסכום השטרות המזויפים שנתפסים מדי שנה בעת הפקדה בבנקים. עם זאת, מוסרים כי 62% מהשטרות המזויפים שנתפסים הם בערך של 200 שקל ו-80% מהשטרות המזויפים נתפסים כאשר הם מופקדים במערכת הבנקאית - ואז למעשה מאבד המפקיד את כל כספו.

4 צפייה בגלריה
לאיפה נעלם הכסף?
לאיפה נעלם הכסף?
(צילום המחשה: canva)

"בחיים לא יצליחו לזהות את זה - לא בחנות, לא בקניון, אולי רק בבנקים", מספר אחד הזייפנים המוכרים בישראל, שהיום כבר השתחרר ממאסר ממושך: "בזמנו, הייתה אצלי בת 17 שקנתה 20 אלף שקלים באלפיים שקל. היא פרטה את הכל בשוק הכרמל בתוך יומיים-שלושה".
מארק (השם האמיתי שמור במערכת) נחשב למומחה בזיוף שטרות ומטבעות. כיום, בשנות החמישים לחייו, ולאחר שהשתחרר, הוא מספר כיצד התפרנס רק מעיסוק יוצא דופן זה: "לא מדובר רק בשטר של 200 שקל שבודקים אותו בכל בתי העסק לעומק, אלא גם בשטרות של 20 ו-100 שקל שכמעט ולא בודקים אותם, וכך קל יותר להכניס אותם למחזור. בזמנו, הקמתי מעבדה בהשקעה של 100 אלף שקל עם ציוד משוכלל ביותר. לא ניתן לזהות כלל את השטרות המזויפים במכונה לבדיקת שטרות. שלחתי אנשים שלי שעשו בדיקות והם הצליחו לרכוש בשטרות מוצרים בסופרים ובחנויות נעליים ובגדים. הניסוי הצליח בגדול".

קראו גם:

מוכרים בטלגרם


מארק בסופו של דבר נתפס כאשר ניסה לפרסם בפייסבוק את העסק שלו, על מנת לשכנע אנשים להגיע אליו ולרכוש שטרות מזוייפים: "בסופו של דבר, הפרסום הראוותני זה מה שהביא למפלה שלי... אבל אם זה רק לפי השטרות שלי, לא היו מגיעים אלי לעולם, וסביר להניח כי בכלל לא היו יודעים שהם מזויפים", הוא מסכם.
ממשטרת ישראל נמסר, כי מאחורי תעשיית זיופי השטרות עומדים ארגוני פשע מהמגזר הערבי והיהודי, הפועלים בעיקר באזורי הצפון ולכיש: "המשטרה מתמודדת עם אתגר משמעותי, שכן מכירת השטרות המזויפים מתבצעת דרך ערוצי טלגרם, מה שמקשה על איתור ומעצר החשודים". למרות הענישה המחמירה, הכוללת מאסר של עד שש וחצי שנים למפיצים ולזייפני כספים, התופעה ממשיכה לצבור תאוצה, והמצב הכלכלי הקשה מוביל גם אזרחים תמימים לרכוש או לייצר שטרות מזויפים".

4 צפייה בגלריה
 סימני הזיהוי לשטר של 200 שקל
 סימני הזיהוי לשטר של 200 שקל
סימני הזיהוי לשטר של 200 שקל
(איור: אתר בנק ישראל)

בדקו: השטרות מזויפים?


על שטרות ישראלים (חוץ משטר 20 השקלים השונה במקצת בסימניו) מצויים מספר גורמים ייחודים:
  1. מספר הערך של השטר נקוב במספר זהוב מתכתי
  2. דיוקן מוקטן של הדמות המופיעה על השטר, המתגלה בהצגה מול אור
  3. שני משולשים המודפסים על כל צד של השטר מתלכדים באור ליצירת מגן דוד
  4. חוט ביטחון המושתל בשטר – נחשף בהצגה באור
  5. חריטות דיו בולטות למישוש בידי עיוורים
  6. סימן סמוי בצורת משולש המתגלה בהזזתו של השטר
  7. דיו משנה צבע – בעת הנעת השטר
  8. דיו שקוף המתגלה בעת הזזת השטר
  9. מספר סודר בצבע שחור - זוהר כאשר מקרינים עליו באולטרה-סגול
  10. החומר ממנו עשוי השטר יוצר רשרוש אופייני