מערכת הבחירות המוניציפאליות ב־2018 הייתה מהסוערות שידעה העיר ובסופה כידוע נבחר רמי גרינברג לראשות העירייה. אחד האנשים הקרובים לגרינברג באותם ימים היה הרב אורי עומסי, פעיל ציבור מוכר מתנועת ש"ס, שהפעיל את כל השפעתו למענו.
3 צפייה בגלריה
הרב עומסי. "אם הייתי חשוף ב־ 2018 לנתונים שאני יודע היום, הייתי פועל בצורה אחרת לגמרי"
הרב עומסי. "אם הייתי חשוף ב־ 2018 לנתונים שאני יודע היום, הייתי פועל בצורה אחרת לגמרי"
הרב עומסי. "אם הייתי חשוף ב־ 2018 לנתונים שאני יודע היום, הייתי פועל בצורה אחרת לגמרי"
(ריאן)
זה כלל מסע שכנועים בכל מקום אפשרי, ארגון חוגי בית, גיוס פעילים למטה הבחירות ועוד. למעשה, החברות ביניהם הייתה כה הדוקה, עד שגרינברג הפך לבן בית במשפחת עומסי בשכונת שעריה ואף ישן שם כמה פעמים בלילות.
שלוש שנים אחרי, ובין השניים קיים נתק מוחלט. כעת מספר עומסי מה התרחש מאחורי הקלעים באותם ימים, האכזבה הקשה מחברו הטוב לשעבר, הבקשות לקרדיט על פרסומים ומנשרים, פיטוריו מהעירייה והשאיפות הפוליטיות שלו בעתיד.
בנוסף, הוא מתייחס לגל השמועות שמציף את העיר בחודשים האחרונים אודות קיומם של סרטונים עלומים שבהם מככב לכאורה ראש העירייה וכן ל"פרשת גרינברג" שהסעירה את מערכת הבחירות ונסגרה על ידי המשטרה בחוסר אשמה.

הראשון לזהות

עומסי (31), נשוי ואב לילדה, מוכר כפעיל ציבור של ש"ס מזה 18 שנה ועוסק בנושאי רווחה בעיקר למגזר החרדי־דתי. הוא מקושר מאוד בתנועה, ויחסיו עם אנשי המפתח בה מגיעים עד לבכירי הרבנים והפוליטיקאים הארציים.
במקביל, הוא עומד בראש ארגון "יביע אומר", שעוסק במתן שיעורי תורה והוקם על ידו בתחילת 2009 בברכתו של הרב עובדיה יוסף ז"ל. "גרינברג שמע עליי כבר בתחילת 2013 ונפגשנו פעם או פעמיים", הוא משחזר. "הוא ביקש אז את התמיכה שלי בהתמודדות לראשות העירייה, אבל זה לא יצא לפועל.
קראו עוד>>
"בבחירות 2018 הוא ביקש שוב. התחושה של רבים מהציבור שאני פועל למענו הייתה שראש העירייה דאז, איציק ברוורמן, לא מספק את הסחורה למגזר החרדי־ספרדי בעיר.
"הרגשנו חוסר שיוויוניות בהשוואה למגזרים אחרים. נפגשתי עם גרינברג, שהבטיח להיות קשוב, לסייע ולתמוך בנו באופן שיוויוני בנושאים כמו הקצאת מוסדות ציבור, תקציבים, גני ילדים, בתי כנסת ועוד".
התחושה דווקא הייתה שש"ס בהובלת אוריאל בוסו ואליהו גינת קיבלה מברוורמן כמעט כל מה שרצתה.
"זה לא מדויק, ההיסטוריה הוכיחה שלא. אני כן יכול לומר שהרב בוסו נהג באחריות ובשום שכל על אף הלחצים, והשיט את הספינה לחוף מבטחים וראינו את התוצאה לה הגיע. תבין, בציבוריות שלנו אנחנו לא פועלים על דעת עצמנו אלא על פי הנחייה של מועצת חכמי התורה. קיבלתי את ברכתה לכל מהלך שעשיתי".
3 צפייה בגלריה
עומסי וגרינברג בימים אחרים
עומסי וגרינברג בימים אחרים
עומסי וגרינברג בימים אחרים
(פרטי)
בזמן שבסיעת ש"ס בעיר התלבטו באותם ימים אם לתמוך בברוורמן או בגרינברג, היה זה עומסי שהצהיר לראשונה על תמיכתו באחרון והפך לאחד האנשים הקרובים אליו.
איך היה הקשר ביניכים באותם ימים?
"הפכנו עולמות למען בחירתו. הוא היה בן בית אצלי, אפילו ישן אצלי מספר פעמים. מעבר לפוליטיקה נוצרה חברות עמוקה, שהייתה אמורה מבחינתי להיות ארוכת טווח. לא ביקשתי ממנו שום דבר ברמה האישית. כן ביקשתי שיתמוך בארגון יביע עומר, שעוזר הרבה מאוד לציבור".
היית צמוד לרמי גרינברג בתקופת הבחירות. בחודשים האחרונים העיר מוצפת בשמועות על כל מיני סרטונים המתעדים שיחות שלו עם אנשים מאותם ימים וגם מהימים שאחרי הבחירות, שלכאורה עלולים לגרום לו נזק. מה אתה יודע על כך?
בשלב זה הוא לוקח נשימה ארוכה, חושב לרגע עם עצמו ומשיב: "אני לא מעוניין להתייחס לנושא, אבל אומר כך: אילו הייתי יודע ב־2018 את מה שאני יודע היום ההחלטה לתמוך בגרינברג הייתה שונה לחלוטין".
כאמור, באותה מערכת בחירות התפוצצה מה שכונתה אז פרשת גרינברג, שבה דמות המכונה "הצד המתלונן" הגישה תלונה במשטרה נגד גרינברג בטענה לתקיפה מינית. גרינברג טען אז כי מדובר בעלילה כלפיו מצד יריביו הפוליטיים.
חשוב להבהיר כי הנושא נחקר במשטרה והתלונה נסגרה בחוסר אשמה. ערר שהוגש על ידי הצד המתלונן לפרקליטות נדחה אף הוא.
אתה זוכר את הפרשה ומכיר גם את הדמות שכונתה הצד המתלונן. חלפו למעלה משלוש שנים אבל מעולם לא דיברת על כך.
"אני אשיב אותה תשובה. אם הייתי חשוף ב־2018 לנתונים שאני יודע היום, הייתי פועל בצורה אחרת לגמרי".

"דורסני ושתלטן"

מיד אחרי היבחרו הסתער גרינברג על העשייה העירונית, ואפילו יריביו המרים ביותר מודים כי מדובר בבולדוזר אמיתי שמקדיש כמעט את כל ימיו ולילותיו לתפקידו. גם עומסי מאשר זאת, אבל מבחינתו הוא זיהה בנוסף דברים אחרים.
"הרגשתי שקורה משהו רע בכל המובנים", הוא משחזר. "הוא כמעט ולא ענה לטלפונים וזה היה מאוד חריג. אתה עסוק? אין בעיה, תחזור אליי בהמשך. ההרגשה הייתה שהוא מתחיל להתרחק. קיוויתי שאני טועה בתחושותיי ולצערי לא התבדתי".
למה אתה מתכוון?
"מיד עם היבחרו הוא החל לפגוע בעובדי עירייה, אנשים מסורים שמרוויחים שכר לא גבוה, ואת רבים מהם אני מכיר באופן אישי. בנוסף, הוא התחמק מסיכומים שנעשו איתו לפני הבחירות. לא מדובר על דברים שסוכמו במחשכים אלא בדברים שמקובלים במערכת פוליטית".
מה למשל?
"סוכם שיו"ר המועצה הדתית ותפקידים נוספים יהיו אנשי ש"ס, שהייתה היחידה שהצהירה על תמיכה בו בפומבי. מי יהיו האנשים? תשאיר את ההחלטה לבכירי התנועה. בסופו של דבר לראשות המועצה הדתית נבחר יהודי יקר שאינו איש ש"ס. זו דוגמא אחת להפרת הסכם באופן בוטה".
אבל גרינברג הוא ראש העירייה. מותר לו למנות לתפקידי מפתח אנשים שהוא מאמין בהם.
"אני מסכים לגמרי שראש עירייה אמור להיות מעורה בכל הפרטים, אבל אסור לו להיות דורסני ושתלטן. יש פער בין לרדת לפרטים לבין להתחשבן על קטנות.
3 צפייה בגלריה
חברות הדוקה שהתפרקה
חברות הדוקה שהתפרקה
חברות הדוקה שהתפרקה
(פרטי)
"הרבה מאוד פעילים ואנשים שהיו צמודים אליו ותמכו בו מתחרטים היום. שאלתי אותו לא פעם: איפה רמי הישן, שרוצה לעזור ולתמוך, האיש הקשוב והלבבי שלא בורח מהסכמים.
"היום כדי לקבל אוטובוס מהעירייה להסיע אנשים לקברי צדיקים צריך להתחנן. אין היום תרבות תורנית, היא כמעט ונמחקה. מצד שני יש התחשבנות והתקמצנות עם הציבור שהלך איתו יד ביד.
"כשהבנתי שאם אין אני לי - מי לי, הקמנו חברי הטוב, חבר המועצה לשעבר מטעם ש"ס, הרב משה צלאח ז"ל, ואני אלטרנטיבה של קופת חסד בשם 'תפארת הצדקה' לכלל המגזרים שנותנת מענה החל מתרבות, דרך כינוסים ועד מזון לנזקקים".
מערכת היחסים בין השניים הלכה והתקררה עם הזמן, אבל זה לא מנע מגרינברג למנות אותו שנה וחצי אחרי בחירתו לנהל מתנ"ס קהילתי בשכונת שעריה. "סוכם שפעילותי תהיה תחת קורת גג אחת ולא בפיזורי מקומות וכך מוניתי לתפקיד", נזכר עומסי.
ואם עומסי חשב שבעקבות המינוי יחול שינוי ביחסיו עם גרינברג, הרי שמהר מאוד הוא התבדה. "התחלתי לקבל כל מיני רמזים לפיהם קופת החסד מהווה מכשול ומפריעה לקברניטי העירייה", הוא מספר.
"אני אגיד לך יותר מזה: לא רק שלא הפרענו או כביכול התחרינו בעירייה, אלא אפילו צירפנו את השם רמי גרינברג על פי בקשתו על מנשרים של פעילות שהתקיימה מטעמנו.
"רצינו מאוד שיתוף פעולה איתו ועשיתי הכל כדי ליישר את ההדורים. הגעתי אליו ללשכה ואמרתי לו: 'אין לנו שאיפות להתמודד מולך לראשות העירייה, תמכנו בך כי האמנו בך. אנחנו תוספת כוח עבורך לציבור התושבים. אנחנו רוצים לשתף פעולה".
איך הוא הגיב?
"כמו תמיד: כן, כן וכן, אבל בפועל לא, לא ולא. נוכחנו לדעת שבכל דרך יינסו במישרין או בעקיפין להקטין את הפעילות של קופת החסד".

"ואכן פוטרתי"

בינתיים הרב צלאח הלך לעולמו ועומסי החל להפעיל לבדו את קופת החסד. "הלחצים מכיוון העירייה החלו להתגבר", הוא אומר. "פתאום קיבלתי דרישה לתת את פרטי הנזקקים, אנשים שלא מוכרים ברווחה, כנראה מסיבות פוליטיות וזיהוי מצביעים אפשרי. כמובן שלא הסכמתי בגלל צנעת הפרט. מה פתאום שאחשוף נזקקים ומקבלי שירות?
"זה הגיע למצב שבכל יוזמה שיצאנו איתה, ביום שלמחרת הייתי מקבל טלפון ממנהלים במקפ"ת שאחראים על המתנ"סים לבוא לפגישה אישית. ההרגשה הייתה שמנסים להצר את צעדיי. באחת הפעמים נאמר לי בשיחה שאם לא תהיה פעילות במתנ"ס, יצטרכו לשקול את המשך העסקתי.
"זה היה כשכבר יצאנו ממשבר הקורונה. בהמשך הזמינו אותי לשימוע שלפני פיטורין כשהסיבה לכך היא התייעלות ואכן פוטרתי".
ניסית לדבר עם גרינברג?
"התנהלה שיחה בינינו אבל אני לא מעוניין לחשוף את פרטיה".
במבט לאחור מה הגדיש את הסאה מבחינתך?
"חוסר יכולת עשייה למען ציבור בני התורה, שיתוק התרבות הספרדית בעיר ובריחה מכיבוד הסכמים".
עדות לעד כמה היחסים בין השניים עכורים התרחשה ערב שמחת בית השואבה האחרון בחג סוכות, שמתקיים למעלה מעשור ברחבת בית הספר בית יעקב בשכונת שעריה ובו נטל גרינברג חלק מספר פעמים.
עומסי, שהזמין רבנים חשובים, חברי כנסת וציבור גדול, גילה שעתיים לפני קיום האירוע כי שערי הכניסה ננעלו בשרשרת ברזל על ידי עובדי עירייה.
ומה באשר לעתידו הפוליטי, כולל ריצה אפשרית מטעם ש"ס למועצת העיר? עומסי שומר את הקלפים קרוב לחזה.
ובכל זאת, מהן השאיפות הפוליטיות שלך?
"לעבוד ולהועיל למען כלל הציבור".
יש לך תמיכה מהרבנים אם תבחר בנתיב פוליטי?
"בפעילותי הציבורית אני עובד דרך קופת החסד תפארת הצדקה המגובית מרבנים מכל שכבות הציבור. אנחנו מחוייבים לציית לדעת תורה ככל שיורו לנו נעשה ונפעל, זו גאוותנו".
האם תשתף פעולה בעתיד עם רמי גרינברג?
"כל מה שלתועלת הציבור אנחנו נעשה, זו המטרה. כל מי שיהיה שותף לכך הוא חלק מהחזון. אבל אדם שאינו יודע לכבד הסכמים זו נורא ובעייתי".
יהיו כאלה שיאמרו שכל הריאיון איתך הוא סוג של נקמה מצידך בגרינברג כיוון שפוטרת מהעירייה ולא קיבלת את מבוקשך?
"נשמע כטענה קטנונית שלא ראויה לתגובה. הרי יכולתי לשבת בחיבוק ידיים ולשמור על משכורתי. לצערי אין עבודה משותפת אלא מופע של איש אחד וקשירת ידיים. הבנתי מהר מאוד שככה אני לא יכול לתרום. צאו לרחובה של העיר ותראו את חלוקת המזון שלנו מדי שבוע ואת הפעילות חוצת המגזרים.
"איך פעילות ציבורית כה מבורכת קשורה לנקמה בגרינברג? בעוד שאני מוחה על הזלזול ברבותינו ושומר מכל משמר על כבודם של רבני העיר מפני הבטחותיו להטל, להשלות ולנסות להטיל איימים בדרכי רמז, איפה אנו נמצאים? זה נקרא נקמה? ה
"אם יש משהו שעומד מול תועלת ציבורית? הציבור מבין שעומד כאן אדם שפוגע בזכויות שלנו בתירוצי סרק. לפגוע בזכות דמוקרטית זה לא דבר קדוש? לזה קוראים נקמה?".
לעדכונים: חדשות פתח תקוה