נלחמת על חייה: תושבת פתח תקוה תובעת מעל 100 אלף שקלים מקופת החולים מאוחדת, לאחר שלטענתה סירבה לספק לה במשך תקופה ארוכה תרופה אותה נטלה במסגרת מחקר אליו צורפה, גם כשזו נכללה בסל הבריאות.
השתלשלות האירועים שהובילה לכתב התביעה החלה בחודש מאי 2014, אז אובחנה המטופלת כחולה בלימפומה מסוג הודג'קין, כשבעקבות כך עברה טיפולים כימותרפיים מסוג מסוים שהניבו תוצאות חלקיות בלבד עד שקיבלה טיפולים מסוג אחר שהובילו לתגובה מלאה למחלה. מספר חודשים לאחר מכן עברה המטופלת השתלת מח עצם אך המחלה שבה והתפשטה.
בחודש נובמבר 2015, כמוצא אחרון, צורפה האישה למחקר במסגרתו החלה לקבל תרופה בשם "קיטרודה" וגופה הגיב אליה באופן חיובי ומהיר, כך שהרגשתה הכללית השתפרה בצורה יוצאת דופן והתקדמות המחלה נעצרה. בהמשך, על פי דרישות המחקר, נלקחה ביופסיה מאותן בלוטות שהעידו על קיומה של המחלה בגופה ולכן נתן הצוות הרפואי הוראה מפורשת להמשיך בטיפול בתרופה.
על פי כתב התביעה, בחודש יולי 2017 פנתה האישה לקופת החולים על מנת לנסות ולקבל את התרופה אך נענתה כי היא אינה כלולה בסל התרופות להתוויה המבוקשת.
האישה שנדהמה מהתשובה שקיבלה, פנתה אל חברת הביטוח, וכך החל מאוגוסט 2017 פנתה אליה מדי שלושה שבועות כדי לקבל מימון עבורה. בשל העובדה כי קיבלה מימון לתרופה עד סכום של 3 מיליון שקלים היא המשיכה לדאוג לעתידה. לצורך העניין, עד ינואר 2022 נוצל סכום של מעל 1.6 מיליון שקלים עבור רכישת התרופה. בתווך, קיבלה האישה אישור מקופת החולים להנפקת התרופה אך זמן קצר לאחר מכן, גורם מאשר אחר בקופה ביטל אותו.
בכל אותה תקופה, פנתה האישה לקופת החולים פעם אחר פעם בניסיון לקבל את התרופה מצילת החיים דרכה, אך נענתה בתשובה שלילית מסיבות כאלו ואחרות, על אף שכבר נכללה בסל הבריאות. בסופו של דבר החליטה לפנות לעורך הדין ירון טבצ'ניק שהתערב בעניין ופנה לבכירים בקופה.
על פי כתב התביעה: "לאחר פניה זו ובירורים, הודיעה הנתבעת לב"כ התובעת כי היא ממתינה למסמכים רפואיים ועם קבלתם הודיעה כי אין מצידה סירוב לממן התרופה באמצעות סל התרופות וכי ברגע שתקבל הנתבעת בקשה רפואית מן הרופאה המומחית המטפלת בתובעת- תסופק התרופה".
קראו גם:
כאמור, בחודש ינואר 2022 הגיע האישור המיוחל והקופה החלה לספק לאישה את התרופה הדרושה להצלת חייה בכל שלושה שבועות. כעת, היא תובעת את קופת החולים מאוחדת בבית המשפט בסכום של כ-108 אלף שקלים כפיצוי בתוספת שכר טרחת עו"ד והוצאות משפט. כמו כן, היא מבקשת מבית המשפט לחייב את הקופה להמשיך ולספק לה את התרופה הנחוצה.
עו"ד טבצ'ניק ציין כי "במסגרת תביעה זו תבקש התובעת לתבוע את מחיר הדאגה, הטרחה, החששות הרבים, הסבל והייסורים שגרמה לה הנתבעת עד לאישור התרופה. ולמעשה, לולא הייתה לתובעת פוליסת ביטוח בריאות פרטית שרכשה עבורה את התרופה בסך של יותר מ-1.6 מיליון שקלים, אין ספק כי התובעת לא הייתה בין החיים חלילה.
"אין המדובר במחדל טכני או כשל כלשהו אלא עסקינן בהפרה בוטה של קופת החולים את חובותיה כלפי התובעת כמבוטחת. ונדמה כי אין די מילים לתאר את המאמץ שנדרשה התובעת להשקיע כדי לקבל את זכותה הבסיסית- להמשיך ולחיות".
מקופת חולים מאוחדת נמסר בתגובה: עקב שינויים בסל התרופות, במקרים רבים זכאותם של חולים משתנה, והם זכאים למימון של תרופות שהם לא היו זכאים לקבל בעבר. גם במקרה זה, בעקבות שינוי שחל בסל התרופות בשנת 2022 זכאית המטופלת כיום למימון תרופה שלא היתה זכאית לה בעבר. מאוחדת שמחה להמשיך ולסייע לה ככל שיכולה במסגרת הסל, אולם כפי שיוצג גם לבית המשפט – אין כל בסיס לתביעת פיצויים.