מה הייחודיות של לימודי אמנות במדרשה - בית ברל?
הייחודיות של המדרשה טמונה בהישענות על "מסורת רבת שנים, לצד קריאת העכשווי, אשר מאפשרת לסטודנטים ללמוד את האמנות כשפה מגוונת, כדרך חשיבה ובקורת על העולם, תוך יצירה של תשתית מעשית מגוונת ועכשווית", כך מספרת לנו רותי.
אנחנו במדרשה מלווים ומכירים את הסטודנטים שלנו בכל שלבי ההתפתחות האמנותית שלהם. רותי מספרת שאחת הסטודנטיות שיתפה שהמדרשה עבורה היא מעבר למוסד לימודים: "המרצים מכירים את השם שלי, יודעים מי אני", ומן הצד השני, מוסיפה רותי: "אני כמרצה וראש המחלקה לאמנות בהחלט מקדישה לכך זמן ועניין כי חשוב לי להכיר את הסטודנטים. ולעומק". זה האופי של המדרשה מאז הוקמה לפני 76 שנים ועד היום - מכשירה את מיטב האמנים הפעילים בשדה האמנות, תוך התבוננות באמנות ובאדם.
המדרשה מאפשרת ליווי צמוד לסטודנטים, הנחיה אישית, סדנאות במגוון מדיומים שזמינות לעבודה עצמית ומודרכת עד שעות הערב, ומרחבי סטודיו אישיים בהם הם יכולים לעבוד מעבר לשעות הלימודים, כך שהלמידה והיצירה לא מסתיימת בזמן השיעור, אלא ממשיכים מעבר. במהלך הלימודים הסטודנטים מתנסים בפרקטיקה של הצגת תערוכות, נפגשים עם אמנים עכשוויים, נחשפים להרצאות, ימי עיון, וסיורים המאפשרים את הבנת שדה האמנות העכשווי.

1 צפייה בגלריה
לימודי אמנות
לימודי אמנות
לימודי אמנות
(צילום: מתוך פרפורמנס לייב עם וידיאו ושיר 2023)


מעבר לכך המדרשה היא מרחב אקטיביסטי מרובה זהויות. הסטודנטים מכל חלקי החברה הישראלית לומדים ויוצרים בה, תוך הבעה אישית ויזמות העולה מתוך צרכי הסטודנטים כדי לעורר יוזמות ופעולות במסגרת הלימודים ובסביבתם. במהלך הלימודים מתפתחת קהילת אמנות צעירה המהווה אחרי הלימודים עוגן להמשך פעולה. גלריית המדרשה שפעילה מזה שני עשורים בתל- אביב היא אחת היוזמות שהתפתחה מתוך יוזמה של בוגרים ומרצים, ועד עכשיו מציגה אמנים עכשוויים שהתפתחו במדרשה.
מדוע את ממליצה על לימודי אמנויות?
לימודי אמנות מאפשרים לסטודנטים לעסוק במה שמעורר בהם תשוקה. "זו הזדמנות יוצאת דופן לחדד את יכולות הביטוי ולרכוש כלים שיאפשרו עניין ותעסוקה בתחום שאוהבים, גם לאחר סיום הלימודים," מסבירה רותי. מפגש עם אמנות הוא פוקח עיניים ומודעות; לימודי האמנות מאפשרים להיות במגע עם העולם תוך התבוננות עליו מחדש ואחרת, להרגיש ולבחון אותו באופן בקורתי. מי שנוגע באמנות היא הופכת להיות עבורו דרך חיים, חלק מהזהות האישית.
מה לומדים במסגרת התואר וכמה שנים נמשך תואר ראשון באמנות?
במסגרת לימודי תואר ראשון באמנות בבית ברל, לומדים הסטודנטים ארבע שנים מגוון רחב של תחומים ומדיומים. בשנה הראשונה הסטודנטים מתוודעים למדיומים האמנותיים השונים. החל משנה שנייה הסטודנטים בוחרים במה להתמקד ולהרחיב במדיום מסוים ו/או לשלב בינהם, כך שהם מתווים לעצמם מה ואיך ללמוד. בשנה הרביעית הסטודנטים לומדים רק יום בשבוע כדי לאפשר עבודה פעילה בסטודיו לקראת תערוכת הגמר, דרכה יציגו וייחשפו לשדה האמנות.
בנוסף ללימודים המעשיים באמנות הסטודנטים משכילים בהיסטוריה, פילוסופיה של האמנות, ובחינוך לאמנות המקנים תעודת הוראה.
תנאי הקבלה ללימודים דורשים קודם כל סקרנות ותשוקה לאמנות ולכן יש להציג תיק עבודות ולעבור ראיון קבלה. בנוסף, תעודת בגרות מלאה בממוצע של 85 לפחות. מועמדים ללא תעודת בגרות יצטרכו לגשת למבחן פסיכומטרי.
למי מתאים ללמוד תואר באמנות?
"הלימודים במסגרת הפקולטה לאמנויות מתאימים לאנשים יצירתיים, שאפתניים ומוכשרים באמנות, המעוניינים ללמוד ולהתפתח לצד סטודנטים בעלי עניין דומה," כך מדגישה רותי סלע. כמו כן הלימודים מתאימים למי שרוצה לרכוש הבנה עמוקה של מעשה האמנות, השכלה גבוהה וחשיבה בקורתית מצוות מרצים מקצועי, עכשווי עשיר בניסיון, הפעיל בשדה האמנות בארץ ובעולם.
מה עושים עם תואר באמנות?
"בוגרי המדרשה נוכחים ופעילים בשדה האמנות, ומציגים את עבודתם במוזאונים ובגלריות בארץ ובעולם, בירידי אמנוות, וביאנלות לאמנות. כמו כן, בוגרים רבים, זוכים בפרסים יוקרתיים על עבודתם. ניתן לראות רבים מבוגרינו בתפקידי מפתח בניהול של מרכזי תרבות, באוצרות ובתפקידי הקמה של גלריות שיתופיות."
"בתחום החינוך הבוגרים שלנו מקימים ופועלים כרכזים של מגמות חינוך במרכז בפריפריות, ובחברה הערבית. הבוגרים מרחיבים את החשיבה על אמנות ופעולה תוך הנעת פרויקטים חברתיים-אמנותיים המובילים שינוי בקהילה."
חשוב לציין, שבמהלך לימודי התואר הראשון סטודנטים יכולים ללמוד קורסי השלמה לקראת תואר שני בטיפול באמצעות אמנות חזותית, ללא עלות – וזה ייחודי למדרשה.
האם מקבלים תעודת הוראה במסגרת התואר?
התואר אותו מקבלים הבוגרים של המדרשה בבית ברל הוא תואר ראשון באמנות ובחינוך לאמנות.
לימודי החינוך נלמדים בזיקה למעשה האמנות של הסטודנטים.
תעודת ההוראה היא לכל שכבות הגיל א' עד יב'
סטודנטים אשר סיימו 80% מחובות לימודיהם יכולים כבר בשנת הלימודים הרביעית לעסוק בהוראה וללמד
איך אתם עוזרים לבוגרים שלכם להשתלב בשדה האמנות?
"כדי לסייע לבוגרים שלנו להשתלב בשדה האמנות אנו מקפידים לשמור על קשר עימם עם סיום הלימודים ובמהלך הקריירה ולסייע להם. בנוסף, במהלך שנת הלימודים האחרונה נלמד קורס אשר נקרא "היום שאחרי", שבו הסטודנטים פוגשים דמויות מפתח בעולם זה ומהם הם מקבלים כלים והכוונה."
האם המרחק מתל אביב הוא יתרון או חיסרון?
הלימודים בקמפוס מרוחק מתל אביב הם בהחלט יתרון. רותי מציינת כי "הלימודים מתקיימים בקמפוס ירוק ופסטורלי, מעורר השראה ליצירה." המרחק בין המרכז למדרשה הוא כחצי שעה בלבד וישנה הסעה מתל אביב למדרשה וחזרה. בקמפוס ישנם מעונות שמאפשרים לסטודנטים לגור במקום שקט, שבו היצירה יכולה לפרוח, לפתח חיי קהילה צעירה, ולעיתים אף לעבוד כאסיסטנטים בסדנאות. בנוסף הסטודנטים מקבלים סטודיו שבו הם יכולים להישאר ולעבוד עד שעות הערב המאוחרות. מכאן שהקמפוס המדרשה יכולה להוות מרחב ליצירה, בית, ועבודה.
מהן האפשרויות בהמשך לימודי אמנויות?
לאחר התואר הראשון ניתן להמשיך להיות אמן פעיל, ניתן להתמקד בתחום ההוראה, ניתן להקים ולנהל מרכזי תרבות, לאצור תערוכות או להקים מגמות במקומות שבהם הן לא היו קיימות קודם. בנוסף, אפשר להמשיך ללימודי טיפול באמצעות אמנויות או תואר שני בחינוך לאומניות.
מדוע בחרת ללמד אמנות?
"כשחשבתי מה ללמוד, חשבתי מה אני באמת רוצה לעשות בשביל עצמי, אילו אנשים אני רוצה שיהיו לצידי. השיקול לא היה חיפוש מקצוע, אלא חיבור עמוק לרצונות שלי, לזהות מה אני צריכה. הייתי זקוקה למקום הזה שבו הצלחתי להתבטא. הזיכרון הכי טוב שלי הוא התקופה שבה הייתי סטודנטית לאמנות. זה הדבר הכי טוב שאמן יכול לתת לעצמו, תקופה של צמיחה והתבוננות עם אנשים דומים לך שמבינים אותך, רואים אותך ומקדמים אותך. אני שמחה לדעת שיש גם אפשרות של מקצוע בסוף התואר שלנו עם שליחות, חינוך הדור הבא. להעניק לדור הבא את המקום אשר לו הוא זקוק ואת העין שרואה אותו ומסייעת לו לצמוח", מספרת רותי.
ספרי לנו על אירועים מיוחדים המתעתדים להתרחש
"ב- 20 ביולי תפתח תערוכת הגמר באמנות של הסטודנטים הבוגרים בקמפוס המדרשה, ותוצג במשך שבועיים. זהו אירוע מרשים בו כל סטודנט מציג תערוכת יחיד לקהל הרחב, לקראתה עבד כל השנה בליווי אישי. מומלץ מאוד לבוא לראות, להכיר ולהתרשם".
החל מה-20 באוגוסט יתקיים אירוע ״מחנה משותף 6״, יוזמה שלי, שהשנה יאצור הבוגר ליאם שמבון, אירוע בגלריית המדרשה – הירקון 19 תל אביב. סטודנטים של המדרשה ואמנים יוזמנו לשהות בחלל הגלריה במשך שבועיים ולייצר הצבות בכל המדיומים: מצבים, הקרנות ומיצגים כאשר תהליך היצירה יהיה פתוח לקהל בכל שעות היום והלילה. אירוע זה מאפשר לקהל הרחב להתבונן בתהליכי יצירה שיתופי בזמן אמת. האירוע יחל בהקמה ויימשך שבועיים שבהם קבוצה של סטודנטים מהמדרשה ישהו בחלל הגלריה, עד לאירוע פתיחת התערוכה."



מוגש מטעם: בית ברל