הכל התחיל באיטליה
כשמדברים על פיצה מסביב לעולם, אי אפשר שלא לדבר על איטליה, וספציפית על העיר נפולי. פיצה, שפירושה "פשטידה" או "עוגה", הייתה מאכל מקומי בנפולי הרבה לפני שהיא הפכה למאכל פופולרי בעולם כולו. בעיר נפולי נהוג היה להשתמש בבסיס של בצק שמרים אפוי עם רוטב כלשהו, ולעתים גם סוג של גבינה. בצק הפיצה הזאת היה דק, עם שוליים רחבים, שמהווה גם היום את הבסיס של הפיצה הנפוליטנית. בסוף המאה ה-19 ביקרה בעיר נפולי מלכת איטליה מרגריטה, ולכבודה הוכנה פיצה מיוחדת בצבעי הדגל האיטלקי – רוטב עגבניות אדום, גבינת מוצרלה לבנה ובזיליקום ירוק. כך למעשה הומצאה הפיצה מרגריטה, שהיא הפיצה הנפוליטנית המקובלת כיום והפופולרית ביותר בעולם כולו. לאחר מכן, עם הגעת מהגרים איטלקיים לארה"ב במאה ה-20, הפכה הפיצה למאכל פופולרי בעולם כולו, עם גרסאות מקומיות שונות של פיצה – מפיצה אופיינית בהוואי או בשיקגו ועד שלטי "פיצה פתח תקווה" או "פיצה תל אביב" במחוזותינו.

1 צפייה בגלריה
פיצה
פיצה
פיצה
(צילום: pixabay)

ארה"ב – הבירה החדשה של הפיצה
הפיצה האמריקאית היא במרבית המקרים פיצה עבה יותר, כאשר מלבד המרגריטה הפופולרית התוספת הנפוצה ביותר עליה היא נקניק פפרוני. עם זאת, גם בתוך ארה"ב עצמה יש גרסאות מקומיות נוספות:
• ניו יורק מתאפיינת בפיצה רחבה ודקה, עם קצוות מעט שרופים ומרכז ש"קורס" כלפי מטה עם הרמת הפיצה.
• שיקגו הביאה לעולם את ה"דיפ דיש" – פיצה שהיא מעין תבשיל בפני עצמה, עם בצק שמעליו מונחות שכבות של גבינה ותוספות, עם רוטב עגבניות שמכסה את התבשיל כולו, שמוגש לרוב בתוך תבנית חמה.
• אולי תתפלאו אך הוואי היא לא זו שהביאה לעולם את הפיצה עם האננס, ומדובר דווקא בהמצאה שהתפתחה בקליפורניה. עם זאת, בקליפורניה נפוצה גם פיצה בסגנון ניו יורק עם תוספת של ברוקולי.
דוגמאות נוספות מרחבי העולם
ברחבי העולם התפתחו אין ספור דוגמאות לפיצות מקומיות, מהמזרח הרחוק ועד אמריקה הלטינית. כיום, יפן וספציפית טוקיו מהווה מרכז של כמה מהפיצות הפופולריות והנחשבות בעולם כולו, כולל דוגמאות של "פיצה סושי" בתוספת של טונה ו-וואסבי. בארגנטינה נפוצה פיצה עם בצק כפול ובצל מקורמל, ואילו בגאורגיה ניתן למצוא את הגרסה המקומית שאנחנו מכירים בתור חצ'פורי. בקוריאה קיימת הגרסה המקורית ביותר ככל הנראה, של פיצה ללא בצק – "פיצה" שמגיעה כקערה של רוטב עגבניות עם נתחים של גבינה ותוספות פזורות, שנאכלת בדרך כלל עם כף. עוד גרסה מקומית שקוסמת במיוחד לאוהבי האוכל המוגזם נמצאת בסקוטלנד – שם ניתן למצוא גרסה מקומית של פיצה בטיגון עמוק. מומלץ להזמין עם תוספת זיתים, שירגיש לכם בריא.
ומה קורה בישראל?
קשה להגיד שהתפתחה בישראל גרסה ספציפית של פיצה מקומית, אבל בתור כור היתוך גלובלי של מגוון רחב של תרבויות קולינריות – אפשר למצוא כאן הכל. הפיצה השכיחה ביותר בישראל היא כמובן פיצה אמריקאית, אבל כיום אפשר גם למצוא מגוון פיצות נפוליטניות ואחרות. אפשר לציין גם גרסאות מקומיות בערים מסוימות בצפון ובדרום הארץ, שכוללות שומשום שמפוזר על פני ה"קשה" של הפיצה, ולעתים גם רוטב קטשופ שמוגש יחד איתה בשביל להימרח מעל.

מוגש מטעם: דומינוס